Smakosze.pl Produkty Na bazarkach pojawiły się pierwsze czereśnie z importu. Cena za kilogram jest trzycyfrowa
Fot. Canva/MrGajowy3

Na bazarkach pojawiły się pierwsze czereśnie z importu. Cena za kilogram jest trzycyfrowa

15 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na bazarki i ryneczki zawitały pierwsze importowane czereśnie. Cena tego uwielbianego owoce jest naprawdę wysoka. Przewyższa tę z zeszłego roku, ale do rekordu jeszcze daleko. Czy smak jest wart każdej ceny?

W tym roku pojawiły się szybciej

Sezon na czereśnie w Polsce zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. W tym roku na popularnych bazarach pojawiły się znacznie wcześniej. Mowa tutaj oczywiście o czereśniach pochodzących z  importu , bo na krajowe będzie trzeba jeszcze trochę poczekać.

Smak tych przyjezdnych również jest dobry i jak twierdzą sprzedawcy odpowiednio słodki. Cena owoców może jednak wzbudzić sporo emocji.

pieniądze.jpg
Fot. Canva/Industrial Photograph
Zalewam banany pysznym kremem i wstawiam do lodówki. Ten deser to hit nad hity

Cena przyprawia o zawrót głowy

Czereśnie pojawiły się także na jednym z większych bazarów w Warszawie, czyli Hali Mirowskiej. Tam ich cena jest zawrotna. Za mały pojemnik z 250 gramami czereśni należy zapłacić 46 złotych.

W przeliczeniu za kilogram daje to wynik aż 184 złote. A ten może przyprawić już o zawrót do głowy i pustkę w portfelu. Do rekordowej ceny za ten owoc sporo jeszcze brakuje, ale o tym za chwilę.

W zeszłym roku było taniej

Cena czereśni w tym roku jest zdecydowanie wyższa niż w roku poprzednim. W 2023 roku za kilogram czereśni płaciliśmy tylko 98 złotych. Co i tak stanowiło dosyć wysoką cenę.

Obecna cena choć jest spora, może się schować, bo rekordowa wynosiła 260 złotych . Miała ona miejsce w maju 2022 roku. Przynajmniej tak twierdziła wtedy Gazeta Wyborcza, choć w Internecie pojawiły się spekulacje, że tak nie było. Niemniej obecna cena jest bardzo wysoka, więc może lepiej nie dać się zwariować i po prostu poczekać kilka miesięcy na nasze rodzime czereśnie?

targ.jpg
Fot. Canva/Baloncici
Makłowicz skrytykował kulinarne zwyczaje Polaków. Padły mocne słowa. „Jesteśmy leniwi"
Zawiń wszystko w papier do pieczenia i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w pół godziny
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy