Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalewam banany pysznym kremem i wstawiam do lodówki. Ten deser to hit nad hity
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.04.2024 15:36

Zalewam banany pysznym kremem i wstawiam do lodówki. Ten deser to hit nad hity

banany zalane czekoladą
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Szukasz doskonałego deseru na ciepłe dni? Wypróbuj ten z przepisu poniżej, a nie zawiedziesz się. Jest smaczny, naturalnie słodki i co najlepsze sprawdza się w ciepłe dni. Pokonaj przepis, wypróbuj go w swoim domu i zobacz uśmiech na twarzach swoich domowych smakoszy. Będą wniebowzięci. 

Doskonały deser

Wyśmienity deser musi być słodki, ale nie za słodki oraz posiadać niesamowity smak. Ten przygotowywany na ciepłe dni musi także chłodzić i gasić pragnienie. Właśnie taki jest ten z przepisu, który znajdziesz w dalszej części artykułu.

Zrobisz go raz, a będziesz musiała robić go już do końca życia. Rodzina będzie cię błagać, abyś przygotowywała go co kilka dni. Zakochają się w nim od pierwszego kęsa. Zrób i przekonaj się sama, że będzie tak, jak mówię. Poniżej znajduje się lista z potrzebnymi składnikami. 

herbatniki.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Wachowicz robi najlepsze kotlety pożarskie. Ten patent to hit

Nie tylko banany

Głównymi składnikami tego ciasta są przede wszystkim banany. W tym deserze będą smakowały wyśmienicie tylko wtedy, kiedy połączysz je z doskonałym kremem kakaowym. Wszystkie potrzebne produkty znajdują się na liście poniżej. Dokładnie się z nią zapoznaj i zaczynamy.

Składniki:

  • 3 banany
  • 0,5 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 30 g kakao
  • 20 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • kilka herbatników

Przepis na deser

Do garnka wlej mleko oraz wsyp budyń i cukier. Dodaj także kakao i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj składniki, aby się ze sobą połączyły, a następnie gotuj je na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy budyń zacznie gęstnieć, dodaj masło i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Przestań gotować.

Banany obierz, a następnie pokrój je w plastry o grubości około 2 centymetrów. Ułóż je w okrągłej formie do pieczenia, zrób to w taki sam sposób jak na zdjęciu poniżej. Następnie zalej je kremem kakaowym. Na wierchu ułóż herbatniki, a całe ciasto schowaj do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy. Wystarczy pokroić go na kawałki i podać gościom. Sprawdź, co Makłowicz powiedział o kuchni Polaków oraz zobacz, jak zrobić niespotykany sernik

banan.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv