Na co pomaga surówka z kalarepy?
Surówka z kalarepy nie gości na naszych stołach tak często, jak mizeria czy wszelkie sałatki z marchewki i kapusty. Niesłusznie jednak jemy to smaczne tak rzadko, gdyż kryje się w nim cała moc witamin i cennych składników odżywczych. Co ciekawe, kalarepa świetnie oczyszcza organizm z toksyn, a nawet stopniowo podnosi poziom cukru we krwi, więc docenią ją nawet diabetycy.
Surówka z kalarepy może wydawać się nowością w kuchni wielu smakoszy. W końcu jasnozielone warzywo zjadamy zwykle w formie grubych plastrów posypanych obficie solą albo pokrojone w słupki. Latem do obiadu zdecydowanie częściej wybieramy orzeźwiającą mizerię czy surówkę z marchewki.
Od czasu do czasu nawet najulubieńszy dodatek może się jednak znudzić, a wtedy warto sięgnąć po kalarepkę, by przygotować z niej chrupiącą surówkę do obiadu. Jej smak może zaskoczyć, bo pojawia się w niej bardzo oryginalna i pyszna przyprawa.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Surówka z kalarepy jest bardzo zdrowa
Surówka z sezonowych warzyw po prostu musi się pojawić na talerzach wszystkich miłośników jedzenia podczas letnich obiadów. Chrupkie i orzeźwiające warzywa doskonale pasują do wszelkich kotletów i ziemniaków albo kasz, ale szczególnie dobrze komponują się z drobiem i wieprzowiną w delikatnym sosie.
Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że niektóre warzywa warto przemycić w obiedzie, by dostarczyć sobie cennych witamin. Kalarepa jest prawdziwą bombą witaminową - znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz witaminę C, karotenoidy i liczne minerały.
Co więcej, zawarty w niej betakaroten oraz luteina fantastycznie wpływają na nasz wzrok. To jasnozielone warzywo docenią przede wszystkim diabetycy, gdyż stopniowo podnosi ono poziom cukru we krwi. Ma też działanie moczopędne , świetnie wspomaga pracę nerek , a nawet ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.
Surówka, która proponujemy do letnich obiadów, jest jednak nie tylko niesamowicie zdrowa, ale też obłędnie smaczna. Ciekawego smaku nadaje jej zielony pieprz, a śmietanowo-majonezowy sos równoważny jego lekko ostry smak.
Źródło: Canva (Nungning20, Getty Images)
Jak przygotować surówkę z kalarepy?
Składniki:
-
2 duże kalarepy,
-
łyżka kwaśnej śmietany,
-
łyżka majonezu,
-
łyżka jogurtu naturalnego,
-
łyżka soku z cytryny,
-
pęczek świeżego koperku,
-
łyżka zielonego pieprzu,
-
sól i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Śmietanę ucieramy z majonezem i jogurtem. Gdy wszystkie składniki się połączą, doprawiamy ją sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu razem z łyżką zielonego pieprzu . Dodajemy odrobinę soli i cukru.
Kalarepę dokładnie obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Zalewamy zimną wodą i odsączamy na sicie. Mieszamy z przygotowanym sosem i odstawiamy na kwadrans do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smakula, Beszamel