Smakosze.pl Przepisy Na co pomaga surówka z kalarepy?
Canva (stitchik, Getty Images)

Na co pomaga surówka z kalarepy?

24 czerwca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Surówka z kalarepy nie gości na naszych stołach tak często, jak mizeria czy wszelkie sałatki z marchewki i kapusty. Niesłusznie jednak jemy to smaczne tak rzadko, gdyż kryje się w nim cała moc witamin i cennych składników odżywczych. Co ciekawe, kalarepa świetnie oczyszcza organizm z toksyn, a nawet stopniowo podnosi poziom cukru we krwi, więc docenią ją nawet diabetycy.

Surówka z kalarepy może wydawać się nowością w kuchni wielu smakoszy. W końcu jasnozielone warzywo zjadamy zwykle w formie grubych plastrów posypanych obficie solą albo pokrojone w słupki. Latem do obiadu zdecydowanie częściej wybieramy orzeźwiającą mizerię czy surówkę z marchewki.

Od czasu do czasu nawet najulubieńszy dodatek może się jednak znudzić, a wtedy warto sięgnąć po kalarepkę, by przygotować z niej chrupiącą surówkę do obiadu. Jej smak może zaskoczyć, bo pojawia się w niej bardzo oryginalna i pyszna przyprawa.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Surówka z kalarepy jest bardzo zdrowa

Surówka z sezonowych warzyw po prostu musi się pojawić na talerzach wszystkich miłośników jedzenia podczas letnich obiadów. Chrupkie i orzeźwiające warzywa doskonale pasują do wszelkich kotletów i ziemniaków albo kasz, ale szczególnie dobrze komponują się z drobiem i wieprzowiną w delikatnym sosie.

Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że niektóre warzywa warto przemycić w obiedzie, by dostarczyć sobie cennych witamin. Kalarepa jest prawdziwą bombą witaminową - znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz witaminę C, karotenoidy i liczne minerały.

Co więcej, zawarty w niej betakaroten oraz luteina fantastycznie wpływają na nasz wzrok. To jasnozielone warzywo docenią przede wszystkim diabetycy, gdyż stopniowo podnosi ono poziom cukru we krwi. Ma też działanie moczopędne , świetnie wspomaga pracę nerek , a nawet ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.

Surówka, która proponujemy do letnich obiadów, jest jednak nie tylko niesamowicie zdrowa, ale też obłędnie smaczna. Ciekawego smaku nadaje jej zielony pieprz, a śmietanowo-majonezowy sos równoważny jego lekko ostry smak.

kalarepa
kalarepa

Źródło: Canva (Nungning20, Getty Images)

Jak przygotować surówkę z kalarepy?

Składniki:

  • 2 duże kalarepy,

  • łyżka kwaśnej śmietany,

  • łyżka majonezu,

  • łyżka jogurtu naturalnego,

  • łyżka soku z cytryny,

  • pęczek świeżego koperku,

  • łyżka zielonego pieprzu,

  • sól i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Śmietanę ucieramy z majonezem i jogurtem. Gdy wszystkie składniki się połączą, doprawiamy ją sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu razem z łyżką zielonego pieprzu . Dodajemy odrobinę soli i cukru.

Kalarepę dokładnie obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Zalewamy zimną wodą i odsączamy na sicie. Mieszamy z przygotowanym sosem i odstawiamy na kwadrans do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smakula, Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy