Smakosze.pl Porady Na czym najlepiej smażyć grzyby?
Smażone grzyby
canva/konstiantynzapylaie

Na czym najlepiej smażyć grzyby?

6 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sezon grzybowy w pełni co oznacza, że w wielu domach rozchodzi się zapach przygotowywanych grzybów. Aby nie zniszczyć ich podczas smażenia, najlepiej używać mieszanki masła i oliwy w tym czasie. Dzięki nim grzyby będą miały pyszny smak i chrupiącą skórkę.

Dla wielu smażenie grzybów jest najlepszą metodą ich przygotowania. Podczas takiej obróbki grzyby uzyskują chrupiącą skórkę i nabierają niesamowicie przyjemnego smaku.

Niestety łatwo popełnić popularne błędy przez zwykłą niewiedzę. Jeśli chcesz, aby każda smażona partia twoich grzybów była zawsze idealna, zastosuj się do poniższych porad.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak smażyć grzyby?

Na początku należy dokładnie je oczyścić. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzelka - wystarczy delikatnie zetrzeć z nich kurz i inne zabrudzenia.

Jeśli jednak zdecydujesz się na umycie ich w wodzie, nie trzymaj ich w niej zbyt długo. Mogą one bowiem naciągnąć wodą, przez co smażenie będzie trwało więcej czasu.

Najlepszy tłuszcz do smażenia grzybów

Wielu kucharzu twierdzi, że najlepszym połączeniem jest masło z oliwą. Masło nadaje grzybom smaku, a oliwa zwiększa temperaturę dymienia, przez co masło nie spala się.

Zamiast oliwy, jeśli nie lubisz jej smaku, możesz skorzystać także ze zwykłego oleju - słonecznikowego czy rzepakowego. Nadają się one równie dobrze.

Układanie grzybów na patelni

Nie wrzucaj wszystkich pokrojonych grzybów, jakie masz, od razu na patelnie. Woda nie będzie miała miejsca do wyparowania, przez co grzyby zaczną się dusić, a nie smażyć.

Największym błędem jest z kolei solenie ich zbyt wcześnie. Sól do grzybów dodaje się pod sam koniec, ponieważ wyciąga ona wod ę, przez co będzie trzeba je dłużej gotować.

Grzyby

Źródło: canva/alely, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl