Na czym najlepiej smażyć grzyby?
Sezon grzybowy w pełni co oznacza, że w wielu domach rozchodzi się zapach przygotowywanych grzybów. Aby nie zniszczyć ich podczas smażenia, najlepiej używać mieszanki masła i oliwy w tym czasie. Dzięki nim grzyby będą miały pyszny smak i chrupiącą skórkę.
Dla wielu smażenie grzybów jest najlepszą metodą ich przygotowania. Podczas takiej obróbki grzyby uzyskują chrupiącą skórkę i nabierają niesamowicie przyjemnego smaku.
Niestety łatwo popełnić popularne błędy przez zwykłą niewiedzę. Jeśli chcesz, aby każda smażona partia twoich grzybów była zawsze idealna, zastosuj się do poniższych porad.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak smażyć grzyby?
Na początku należy dokładnie je oczyścić. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzelka - wystarczy delikatnie zetrzeć z nich kurz i inne zabrudzenia.
Jeśli jednak zdecydujesz się na umycie ich w wodzie, nie trzymaj ich w niej zbyt długo. Mogą one bowiem naciągnąć wodą, przez co smażenie będzie trwało więcej czasu.
Najlepszy tłuszcz do smażenia grzybów
Wielu kucharzu twierdzi, że najlepszym połączeniem jest masło z oliwą. Masło nadaje grzybom smaku, a oliwa zwiększa temperaturę dymienia, przez co masło nie spala się.
Zamiast oliwy, jeśli nie lubisz jej smaku, możesz skorzystać także ze zwykłego oleju - słonecznikowego czy rzepakowego. Nadają się one równie dobrze.
Układanie grzybów na patelni
Nie wrzucaj wszystkich pokrojonych grzybów, jakie masz, od razu na patelnie. Woda nie będzie miała miejsca do wyparowania, przez co grzyby zaczną się dusić, a nie smażyć.
Największym błędem jest z kolei solenie ich zbyt wcześnie. Sól do grzybów dodaje się pod sam koniec, ponieważ wyciąga ona wod ę, przez co będzie trzeba je dłużej gotować.
Źródło: canva/alely, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl