Smakosze.pl Porady Na czym smażyć jajka sadzone?
canva/Yana Gayvoronskaya

Na czym smażyć jajka sadzone?

22 września 2021

Jajka sadzone to doskonały pomysł na smaczny obiad, śniadanie czy kolację. Aby jednak w pełni cieszyć się smakiem, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco wysiłku. Podpowiadamy jak smażyć sadzone, by były idealne.

Prawidłowe przygotowanie jajek pozwoli zachować ich walory odżywcze i smakowe. W przypadku jaj sadzonych proces smażenia potrzebujemy przeprowadzić tak, aby białko ścięte, a żółtko pozostało płynne. Ponadto żółtko nie powinno mieć przebarwień, a białko nie powinno być przypalone.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak usmażyć idealne jajko sadzone?

Zacząć należy od patelni. Najlepiej skorzystać z tej teflonowej lub ceramicznej. Nieprzywierająca powłoka ułatwi nam smażenie, a także pozwoli zredukować ilość tłuszczu, jaka będzie do tego procesu niezbędna.

Wybór odpowiedniego tłuszczu to kolejne zagadnienie. Do smażenia wykorzystać możemy olej rzepakowym oliwę lub masło. W przypadku tego ostatniego koniecznie korzystajcie z wersji klarowanej. Wysoka temperatura powoduje bowiem, że w maśle powstaje szereg szkodliwych związków chemicznych.

Z dietetycznego punktu widzenia, do smażenia korzystniej jest wybierać tłuszcze roślinne , choć nie każdy będzie dobry. Nie należy stosować oleju lnianego, słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego. Podgrzewanie ich, wpływa na utratę ich wartości odżywczych.

Najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Wbrew obiegowej opinii oliwa z oliwek może być wykorzystywana do przygotowywania dań z patelni. Smażąc sadzone na oliwie, zyskujemy większą kontrolę nad samym procesem — tak smażone białko jaja będzie się rumieniło wolniej niż przy użyciu masła.

Oprócz dobrego doboru narzędzi i składników ważna jest także technika smażenia jaj . Warto przeprowadzić ten proces dwuetapowo, smażąc początkowo bez przykrycia, by potem skorzystać z zalet pokrywki. W drugiej fazie należy zmniejszyć płomień palnika.

Gorące powietrze będzie bowiem kumulowało się pod pokrywą , a wysoka temperatura będzie działała na jajka także z góry. To przyspieszy proces ścinania się białka , a jednocześnie zagwarantuje nam, potrawa nie przypali się od spodu. Uważać tylko musimy, by nie smażyć zbyt długo, aby uniknąć całkowitego ścięcia żółtka . Jeżeli szukacie inspiracji jak przygotować pyszne jajka , być może spodoba wam się ten przepis na jajka w sosie musztardowym . Sprawdźcie też koniecznie jak zaskoczyć bliskich wyjątkowymi jajkami po florencku .

jaja
jaja

Źródło zdjęcia: canva/irinaburakova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy