Smakosze.pl Porady Na jakim mięsie najlepiej ugotować krupnik, aby miał najlepszą konsystencję?
canva/Bartosz Luczak

Na jakim mięsie najlepiej ugotować krupnik, aby miał najlepszą konsystencję?

11 stycznia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Krupnik jest idealną zimową zupą. Rozgrzewająca mieszanka mięsa, kaszy i warzyw wręcz doskonale sprawdzi się w chłodne dni. Na jakim mięsie najlepiej go gotować, aby zachwycało swoim smakiem oraz konsystencją? Eksperci nie mają absolutnie żadnych wątpliwości.

Krupnik jest sytą zupą, która wręcz idealnie sprawdzi się w zimowe dni. Sekretem ich smaku są starannie dobrane składniki. Szczególnie warto zwrócić szczególną uwagę na staranny dobór mięsa oraz kaszy . Dzięki temu nasze danie zyska nie tylko wyjątkowy smak, ale również niemal idealną konsystencję.

Na jakim mięsie najlepiej ugotować krupnik?

Kulinarni eksperci nie mają wątpliwości. Doskonałym wyborem jest przyrządzenie krupniku na bazie mięsa wieprzowego. Szczególnie warto postawić na golonkę, schab lub żeberka . Zwolennicy nieco lżejszych potraw chętnie gotują krupnik na bazie mięsa drobiowego - są to jednak głównie skrzydełka z kurczaka lub drobiowe podroby .

Zdaniem miłośników gotowania dodatek do krupniku kurzych podrobów sprawia, że zupa ma bardziej kleistą konsystencję . Wszystko jednak przede wszystkim zależy od naszych prywatnych preferencji. Kolejnym ważnym punktem w trakcie gotowania krupniku jest wybór odpowiedniej kaszy. Która jest najlepsza?

Na jakiej kaszy ugotować krupnik?

Tradycyjnie przygotowujemy krupnik na bazie kaszy jęczmiennej. Możemy ją jednak z powodzeniem zastąpić np. jaglaną lub gryczaną .

Jeśli zależy nam na kleistej zupie, dodajemy kaszę bezpośrednio do garnka. Gdy jednak wolimy możliwie najbardziej klarowną potrawę, to powinniśmy najpierw przepłukać kaszę na sitku . Płuczemy ją aż do momentu, gdy wypływająca z niej woda będzie całkowicie czysta.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na idealne na zimę zupy. Pisaliśmy m.in. o jak zrobić sytą zupę gulaszową oraz oryginalny krem z fasoli w puszce.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T223858.965

źródło: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy