Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa gulaszowa - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.11.2021 01:00

Zupa gulaszowa - przepis krok po kroku

Zupa gulaszowa przepis
canva/Dar1930

Gęsta, mięsna, aromatyczna i bardzo sycąca, taka właśnie jest zupa gulaszowa. Wyraźny, mięsno-warzywny smak z bogactwem przypraw i pomidorami zachwyci wszystkich domowników. Gulasz jest mocno rozgrzewającą potrawą, po którą chętnie sięgam w zimowe dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę gulaszową.

Zupa gulaszowa jest dobrym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację, a także na ciepły posiłek podczas większej uroczystości lub świąt. Zupa gulaszowa nie wymaga dodatkowego, mącznego zagęszczenia, jest gęsta, dzięki czemu bardzo pożywna. Zupę gulaszową przygotujesz w godzinę i jest to danie jednogarnkowe, czyli proste, ale bardzo smaczne.

Podstawą dobre zupy gulaszowej jest odpowiedni kawałek schabu bez kości. Mięso musi być świeże i być pozbawione przerostów i tłuszczu. Schab podsmażony na cebuli, czosnku, następnie duszony z warzywami i przyprawami wprost rozpływa się w ustach. Jest miękki, soczysty, delikatny i oddaje zupie cały swój aromat.

Gulasz możesz przygotować również z mięsa drobiowego- tu poznasz przepis na wyśmienity gulasz z indyka z kurkami.

Przepis na zupę gulaszową

Składniki na 4-5 porcji:

  • 800 g schabu bez kości

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 2 cebule

  • puszka pomidorów krojonych

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • po łyżce: oregano, wędzonej papryki i ostrej papryki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić zupę gulaszową?

Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i cebulę, mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na oleju cebulę z czosnkiem, następnie dodaj mięso, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. Do garnka dodaj pokrojone warzywa, oregano, wędzoną i ostrą paprykę i ponownie smaż przez 5-6 minut.

Wlej 800 ml wody, dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 40-45 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie, a woda delikatnie odparuje.

Danie dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.

Smacznego.