Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa krem z fasoli z puszki - obiad w kilka chwil
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:43

Zupa krem z fasoli z puszki - obiad w kilka chwil

Zupa krem z fasoli z puszki
canva/alle12

Zupa krem z fasoli z puszki to pomysł na błyskawiczne danie dla całej rodziny. Delikatna, aromatyczna i pożywna zupa podana z chipsami z boczku i grillowaną papryką smakuje rewelacyjnie i błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę krem z fasoli z puszki.

Krem z białej fasoli z puszki jest jedną z prostych i szybkich zup, które wychodzą za każdym razem. Gęsty, pożywny krem oprószony szczypiorkiem z dodatkiem boczku i papryki skradnie serca wszystkim, nawet największym niejadkom.

Zupę krem z fasoli zawsze gotuję na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu otrzymuję genialną w smaku zupę i nie marnuję jedzenia. Sekretem doskonałego smaku jest również podsmażenie marchewki, pietruszki i ziemniaków z przyprawami i ziołami na cebulce z masłem.

Zupę doprawiam posiekanym szczypiorkiem i ziołami prowansalskimi. Możesz ją również ugotować w bardziej meksykańskim stylu, z kolendrą i kminem rzymskim. Każda wersja smakuje rewelacyjnie i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na genialny krem z pieczonych pomidorów i papryki, idealny zarówno w chłodne, zimowe dni, jak i ciepłe, letnie popołudnia.

Przepis na zupę krem z fasoli z puszki

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g fasoli białej z puszki

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • marchewka

  • 3 ziemniaki

  • 4 cienkie plastry boczku wędzonego

  • mała papryka czerwona

  • szczypiorek

  • 1 l bulionu warzywnego

  • pieprz, sól

  • szczypta ziół prowansalskich

  • łyżka masła

Jak zrobić zupę krem z fasoli?

W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj ziemniaki, oprósz ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i smaż kolejne 3-4 minuty.

Do warzyw dodaj odsączoną z zalewy fasolę, wymieszaj, następnie zalej bulionem, dodaj liście laurowe i gotuj 30 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania. W tym czasie na patelnie grillowej podsmaż plastry boczku i pokrojoną w słupki paprykę. Chipsy i grillowana papryka będą świetnym dodatkiem do zupy.

Grillowane plastry boczku

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Gdy fasola i reszta warzyw będą miękkie, wyjmij liście laurowe, a całą zupę zblenduj na krem, dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem. Zupę krem przelej do miseczek, na wierzch wyłóż po dużym chipsie z boczku, dodaj również słupki papryki grillowanej.