Smakosze.pl Przepisy Na przeziębienie, na gorsze samopoczucie. Zupa mocy według Pięciu Przemian to danie, które leczy
Fot. Shutter/Filippo Carlot

Na przeziębienie, na gorsze samopoczucie. Zupa mocy według Pięciu Przemian to danie, które leczy

26 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jesień to czas, kiedy coraz częściej łapiemy różne infekcje. Zdecydowana mniejsza ilość słońca i coraz krótsze, pochmurne dni sprzyjają pogorszeniu się naszego samopoczucia. Jest na to jednak pewien sprawdzony sposób. Zupa mocy według Pięciu Przemian to danie, które warto włączyć do swojej diety. Jest pożywna, smaczna i leczy.

Zupa mocy według Pięciu Przemian doskonała na jesień

Spadek energii i pewnego rodzaju melancholia, co roku towarzyszy jesieni i nadchodzącej zimie. Czy można temu w jakiś sposób zapobiec? Oczywiście, że tak. Zupa mocy według Pięciu Przemian to najlepszy sposób nie tylko na to, aby dodać sobie energii i poprawić samopoczucie, ale też doskonała metoda na leczenie przeziębienia.

Zupa ma takie działanie, ponieważ jest przygotowana według chińskiej diety Pięciu Przemian. Polega ona na spożywaniu sezonowych produktów oraz na dodawaniu ich podczas gotowania według pięciu żywiołów. Ich symbolami są: Drzewo - smak kwaśny, Ogień - smak gorzki, Ziemia - smak słodki, Metal - smak ostry i Woda - smak słony. To na ich podstawie ustalana jest kolejność dodawania ich do garnka. O tym, jak przyrządzić według niej rozgrzewający rosół według Pięciu Przemian, dowiesz się w dalszej części artykułu.

marchewka.jpg
Fot. Canva/Slatan
Zeskanuj kartę Moja Biedronka przy kasie, a dostaniesz duży rabat. Dziś zakupy zrobisz za pół darmo

Z czego składa się zupa na przeziębienie według Pięciu Przemian?

Jak już wiesz, dieta Pięciu Przemian polega na odpowiedniej kolejności dodawania składników. Teraz przyszedł czas na to, aby dowiedzieć się, z jakich produktów przygotujesz to rozgrzewające i nadające energii danie. Potrzebnych produktów jest całkiem sporo, ale większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Wszystkie umieściliśmy na liście poniżej według żywiołów, do których należą oraz według kolejności ich dodawania.

Składniki:

  • ogień - 5 l gorącej wody
  • ziemia - 3 marchewki
  • metal - ziele angielskie
  • metal - kilka liści laurowych
  • metal - 1 por
  • metal - 1 cebula
  • metal - kawałek imbiru
  • woda - sól himalajska
  • drzewo - ½ pęczka natki pietruszki
  • ogień - lubczyk, oregano, tymianek, majeranek (najlepiej świeże gałązki)
  • ziemia - 3 pietruszki
  • ziemia - średni korzeń selera
  • metal - 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • woda - sos sojowy
  • ogień - 1 łyżka soku z cytryny
  • ogień - 1 łyżka kurkumy
  • ziemia - szczypta lukrecji
  • metal - pieprz

Przepis na rozgrzewający rosół według Pięciu Przemian

Do dużego garnka wlej gorącą wodą i dodaj do niego obrane marchewki. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, oczyszczonego pora oraz obraną cebulę i imbir. Całość przypraw odrobiną soli himalajskiej i włóż natkę pietruszki.

Dodaj także lubczyk, oregano, tymianek i majeranek. Włóż obrane korzenie pietruszki, seler i ząbki czosnku. Składniki gotuj na małym ogniu przez 2 godziny .

Po tym czasie wlej sok z cytryny i wsyp kurkumę. Całość przypraw lukrecją, a następnie pieprzem. Wlej sos sojowy i wymieszaj składniki. Zupę gotuj przez kolejne dwie godziny. Gotową podawaj z posiekana natką pietruszki, a rodzina będzie zachwycona jej smakiem.

rozgrzewająca zupa.jpg
Fot. Canva/Yuliya Furman
Podczas grzybobrania patrz w górę. Trik grzybiarzy na pełne kosze
Prawie wszyscy popełniamy ten błąd. Mięso mrozi się inaczej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy