Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Prawie wszyscy popełniamy ten błąd. Mięso mrozi się inaczej
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.09.2024 11:02

Prawie wszyscy popełniamy ten błąd. Mięso mrozi się inaczej

mięso w workach
Fot. Shutter/Brandy McKnight

Czy na pewno wiesz, jak mrozić mięso? Choć czynność wydaje się nieskomplikowana, wielu z nas popełnia błąd, przez co mięso narażone jest na szybsze zepsucie. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić to poprawnie, a mrożone mięso dłużej zachowa świeżość. 

Mrożone mięso dłużej zachowa świeżość

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie to najlepsza metoda na przechowywanie i przedłużenie świeżości żywności. Przy tak popularnej metodzie nikt nie spodziewałby się, że mrożenie mięsa może być skomplikowane. Okazuje się jednak, że wiele gospodyń robi to źle.

Mrożone mięso jest wtedy narażone na zepsucie i co najgorsze domownicy mogą być narażeni na zatrucie. Dlatego dowiedz się, jak mrozić mięso, a już nigdy nie popełnisz powszechnych błędów. 

mięso w workach.jpg
Fot. Canva/Leung Cho Pan
Za ten przepis Makłowicz powinien dostać złoty medal. Schab w tym wydaniu to poezja

Mrożenie mięsa - jakich błędów nie popełniać?

Kupując produkty spożywcze w sklepie, na opakowaniu każdego z nich znajduje się data, do której należy go spożyć. Niestety zapominamy o niej, kiedy mrozimy mięso. Brak umieszczenia daty zamrożenia mięsa to jeden z najczęściej popełnianych błędów. 

Kolejnym błędem jest również to, że mięso zamrażane jest w zbyt dużych kawałkach w nieodpowiednich opakowaniach. Przez ten błąd narażone jest na szybsze zepsucie, bo w łatwy sposób dostana się do niego drobnoustroje. 

Należy pamiętać także, że mrożone mięso również ma termin ważności. Jego ważność uzależniona jest od tego, jakiego jest rodzaju. Termin ważności:

  • mrożonego drobiu to 10 miesięcy
  • mrożonej wieprzowiny to 9 miesięcy
  • mrożonej cielęciny to 8 miesięcy
  • mrożone wołowiny 12 miesięcy.

Jak mrozić mięso?

Przed zamrożeniem mięsa należy je najpierw dokładnie oczyścić, a następnie podzielić na porcje. Kotlety warto przełożyć pergaminem lub papierem do pieczenia, a nie ulegną sklejeniu. Następnie przełóż mięso do foliowych torebek przeznaczonych do zamrażania. Pamiętaj, aby szczelnie je zamknąć, a będziesz mieć pewność, że żadne drobnoustroje nie dostaną się do środka.

Przed umieszczeniem torebek do zamrażalnika należy umieścić na nich karteczkę z datą zamrożenia. Dzięki temu będziesz kontrolować, czy mięso nadaje się do spożycia. Na koniec włóż woreczki z mięsem do zamrażalnika i zamroź.

mieso w zamraż.jpg
Fot. Canva/Qwart