Smakosze.pl Przepisy Nacinam schab, upycham ziemniaki i wstawiam do piekarnika. Robię to na obiad zamiast zwykłych schabowych
YouTube/@schnellfood

Nacinam schab, upycham ziemniaki i wstawiam do piekarnika. Robię to na obiad zamiast zwykłych schabowych

21 października 2023

Kotlety schabowe zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Lubimy je i często przyrządzamy. Jednak ja polecam inny sposób na zrobienie schabu. Wystarczy nacięcie mięsa, ziemniaki i piekarnik. Zróbcie taki schab na obiad i cieszcie się znakomitym smakiem tego dania.

Schab na jesienny obiad

Czy lubicie jeść kotlety schabowe? Ja za nimi przepadam! Często je przygotowywałam na obiad, bo są smaczne i proste w przyrządzeniu. Jednak teraz inna potrawa zastąpiła ulubione schabowe.

Też robię ją ze schabu, który nacinam, dodaję ziemniaki i wstawiam do piekarnika. To danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Smakuje obłędnie i według mnie jest nawet lepsze od tradycyjnych schabowych. Polecam przepis na obiad ze schabem w roli głównej.

schab
YouTube/@schnellfood
Tak sernik robiła moja kochana babcia i zawsze się udawał. Ten dodatek z PRL-u jest najważniejszy

Jak zrobić schab na obiad?

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • ½ kg schabu
  • 2 cebule
  • 50 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Schab nacinamy w poprzek na centymetrowe plastry. Ziemniaki też kroimy w plastry, a cebulę w średnią kostkę . Oliwę wlewamy do miski i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy.

Na spód naczynia żaroodpornego układamy cebulę i kładziemy ponacinany schab. W każde nacięcie wkładamy plaster ziemniaka. Wierzch mięsa i ziemniaków smarujemy oliwą z przyprawami. Naczynie przykrywamy folią aluminiową.

Schab z ziemniakami zachwyci was smakiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i danie wstawiamy na 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut w temperaturze 200 stopni . Po tym czasie schab z ziemniakami jest już gotowy do podania.

To bardzo smaczna i aromatyczna potrawa. Mięso jest soczyste, a ziemniaki smakują wyśmienicie. Pisaliśmy o schabie zapiekanym na obiad. Radziliśmy, co zrobić, by schabowe wyszły soczyste.

schab
YouTube/@schnellfood
Już nie chcę słyszeć o tarciu ziemniaków na placki. Mam 100 razy lepszy i prostszy patent
Ułóż plastry pomidora na patelni i zalej jajkami. Ten patent bije na głowę każdą jajecznicę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy