Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak sernik robiła moja kochana babcia i zawsze się udawał. Ten dodatek z PRL-u jest najważniejszy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.10.2023 08:33

Tak sernik robiła moja kochana babcia i zawsze się udawał. Ten dodatek z PRL-u jest najważniejszy

sernik
YouTube/@szpileczkiibabeczki166

Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast w Polsce. Ja robię sernik rodem z PRL-u. Korzystam ze znakomitego przepisu od mojej babci. Jeden dodatek sprawia, że sernik ma wyśmienity smak. Polecam przepis na sernik sprzed lat.

Ten sernik podbije wasze podniebienia

Czy lubicie jeść sernik? Ja przepadam za tym ciastem. Pamiętam smak sernika, który zawsze robiła moja babcia. Teraz sama go przyrządzam według przepisu sprzed lat. Ciasto ma wyjątkowy smak, którego nie da się zapomnieć. 

Ważne jest, by do tego sernika dodać mleko w proszku. W tym tkwi cały sekret tego pysznego wypieku. Polecam przepis mojej babci na sernik. Przygotujcie go i cieszcie się smakiem tego wybornego ciasta. 

sernik
YouTube/@szpileczkiibabeczki166
Co roku robię taką dynię w słoikach. To moje ulubione jesienne przetwory, cały sekret tkwi w zalewie

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 jajek
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki zimnego mleka
  • 1 ½ szklanki mleka w proszku
  • 1 opakowanie herbatników

Żółtka wbijamy do miski, dodajemy twaróg i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy. Teraz wlewamy olej i stopniowo wsypujemy mleko w proszku. Składniki dokładnie miksujemy. 

Następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do piany cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Teraz dodajemy do piany masę serową i zimne mleko. Mieszamy do połączenia się składników. 

Sernik rodem z PRL-u na deser

Teraz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki. Wylewamy masę serową i piekarnika nastawiamy na 180 stopni. Sernik pieczemy 60 minut. Po wyjęciu sernik zostawiamy do ostygnięcia. 

Sernik możemy polać polewą czekoladową lub karmelową. To ciasto jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Będzie doskonałe jako jesienny deser. Wypróbujcie koniecznie ten przepis. Pisaliśmy o rewelacyjnym serniku z wiaderka. Polecaliśmy przepis na sernik z dynią. 

sernik
YouTube/@szpileczkiibabeczki166