Nacinasz kiełbasę na grilla w poprzek czy w kratkę? Jedna metoda ma wielką zaletę
Kiełbasa jest jednym z tych specjałów, bez których nie ma mowy o grillowaniu. Majówka zaczyna się niebawem, tym samym masa Polaków rozpocznie ucztowanie przy ruszcie. Niektórzy nacinają kiełbasę na grilla w poprzek, a inny w kratkę. Specjał będzie bardziej soczysty, jeśli zdecydujemy się na pierwsze z wymienionych rozwiązań.
Jak nacinać kiełbasę na grilla?
Pyszna kiełbasa z grilla potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Oczywiście każdy ma swój własny sposób na przygotowanie mięsnego smakołyku. Przeważnie skupiamy się głównie na nacinaniu kiełbasy. Wiemy, który sposób jest najlepszy.
Największą popularnością cieszą się dwa sposoby na nacinanie kiełbasy na grilla. Pierwszy polega na rozcięciu skórki w poprzek. Drugi to poprowadzenie nacięć tak, aby utworzyły kratkę na kiełbasie . Amatorzy soczystych mięs powinny wybrać pierwszy sposób.
Który sposób nacinania kiełbasy na grilla jest najlepszy?
Bez wątpienia soczyste mięso jest bardziej kuszącym kąskiem od suchego. Nie inaczej jest w przypadku kiełbasy. Grillowany specjał będzie taki, gdy natniemy go w poprzek. Właśnie wtedy w kiełbasie zostanie więcej tłuszczu . Wpłynie on nie tylko na soczystość mięsiwa, ale również wzbogaci jego smak.
Oczywiście drugi sposób nacinania kiełbasy na grilla też ma swoje plusy. Jeśli skórkę rozetniemy tak, że na jej powierzchni utworzy się kratka, to mięso stanie się mniej tłuste, a co za tym idzie zdrowsze . W ten sposób grillowana kiełbasa dostarczy nam nieco mniej złego cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że nie uczyni jej to automatycznie bardzo zdrowym produktem.
O czym jeszcze pamiętać podczas grillowania kiełbasy?
Sam sposób nacięcia nie jest jedyną rzeczą, o której powinniśmy pamiętać podczas grillowania kiełbasy. Istotna jest również głębokość nacięć. Najlepiej jeśli nie będą one przekraczały 3 cm . Właśnie wtedy nasz specjał z rusztu wyjdzie idealnie soczysty.
Warto także pamiętać o tym, żeby nie grillować kiełbasy zbyt długo. W przypadku parzonych produktów wystarczy maksymalnie 10 minut . Natomiast surowa kiełbasa powinna się grillować do 20 minut. Podczas przygotowywania dań z rusztu pamiętaj o ukrytej funkcji tacki do gillowania. Godny uwagi jest również patent na marynowanie kurczaka .