Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z buraków lepsza niż z restauracji. Najważniejszy jest 1 dodatek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.04.2023 09:14

Surówka z buraków lepsza niż z restauracji. Najważniejszy jest 1 dodatek

tarcie buraków na surówkę
Canva / Africa images

Jeśli szukasz najlepszego warzywnego dodatku do obiadu, zostań na tej stronie. Nasza surówka z buraków zadowoli największych koneserów. Wystarczy, że zetrzesz na tarce warzywo z jabłkiem i dodasz do niego chrzan. To właśnie on nadaje specjałowi cudowny smak. Taka surówka jest banalnie prosta, pyszna i co najważniejsze zdrowa.

Surówka z buraków inna niż wszystkie

Smak słodkiego warzywa w surówce z buraków przełam kwaskowatym owocem. W tej roli najlepiej sprawdzi się oczywiście jabłko. Surówka nie wymaga żadnych przypraw, ani nawet gotowania buraka. Ot, obierz składniki, zetrzyj, wymieszaj i ciesz się wyśmienitym dodatkiem.

Burak jest warzywem niezwykle zdrowym. Kryje się w nim bogactwo witamin i innych składników odżywczych. Jego udział w diecie wspomaga między innymi utrzymanie prawidłowego ciśnienia, zwalcza stany zapalne, zbawiennie wpływa na trawienie a nawet może poprawić wydolność organizmu u osób uprawiających sport. Surówka z buraków to jeden ze sposobów na smaczne przemycenie tego warzywa do swojej diety.

Surówkę z buraków możesz w prosty sposób nieco podkręcić. Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj do składników odrobinę chrzanu. Jego ilość dostosuj do własnych preferencji smakowych. Aż trudno uwierzyć, że tak prosta receptura może dać tak wyśmienity efekt.

Pokrój banana i wrzuć do miski z dodatkami. Najlepsze śniadanie za mniej niż 4 zł

Przepis na najlepszą i najprostszą sałatkę z buraków

Składniki:

  • 2 surowe buraki średniej wielkości
  • 2 kwaskowate jabłka
  • chrzan 

Łatwa i smaczna surówka z buraków krok po kroku

Warzywa do surówki z buraków obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Podczas tej czynności najlepiej używać rękawiczek ochronnych, które zapobiegną kłopotliwemu zabarwieniu skóry przez buraki.

Jabłka do surówki z buraków umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tych samych oczkach, co buraki. Oba składniki przełóż do dużej miski.

Surówkę z buraków dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do niej nieco tartego chrzanu (może być ze słoiczka). Po ponownym wymieszaniu składników surówka z buraków gotowa jest do podania. Idealnie będzie komponować się z rozmaitymi potrawami mięsnymi. Obłędny koktajl z buraków ma zbawienny wpływ na organizm. Lewandowska dodaje to pyszne warzywo do popularnego dania obiadowego.

surówka z buraków i jabłka.png
Canva / lisaaMC