Nagły komunikat Sanepidu. Kolejna mąka wycofana ze sprzedaży
Minęło zaledwie kilka dni od poprzedniego ostrzeżenia tego typu, a Sanepid znów musi ostrzegać nas przed niebezpieczną mąką. Co ciekawe, chociaż toksyna, której normy zawartości zostały przekroczone, jest ta sama, chodzi o produkt innej firmy. Warto sprawdzić, czy nie mamy takiej mąki w swojej kuchni.
Uwaga na mąkę żytnią
Państwowa Inspekcja Sanitarna regularnie monitoruje produkty spożywcze pod kątem zawartości niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu wykrywa produkty, które zawierają takie składniki w ilości większej niż zakładają to normy. W ostatnich dniach coraz częściej zdarzają się ochratoksyny w mące.
Tym razem służby sanitarne ostrzegają nas więc przed mąką żytnią typu 720 w kilogramowym opakowaniu . Producentem, dobrze widocznym na opakowaniu, są Młyny Szczepanki z Łasina w woj kujawsko-pomorskiem. Chodzi o partię produktu oznaczoną jako 21.12.2024 10:30:30 C/L1 z datą minimalnej trwałości do 21 grudnia 2024 .
Ochrotoksyna w mące
W mące tej przekroczono normę zawartości tzw. ochratoksyny A. To jedna z najczęstszych toksyn grzybicznych, jakie znajdujemy w produktach w naszej kuchni . Występuje w mące i podobnych produktach, zarówno sypkich– jak soja, fasola i ciecierzyca, jak i w kakao, winie czy piwie.
Trucizna ta, wytwarzana przez grzyby niektórych rodzajów , może przyspieszać rozwój chorób neurodegeneracyjnych (jak Alzheimer czy Parkinson). Ma też prawdopodobnie działanie rakotwórcze. Zaburza też skuteczność naszego układu odpornościowego.
Ochratoksyna w mąkach
To nie pierwsze podobne ostrzeżenie przed ochratoksyną A w mące żytniej w ostatnich dniach. Niedawno podobne wydane zostało odnośnie do mąki typu 2000 wyprodukowanej przez firmę Radix-Bis . Do wyrzucenia kwalifikujemy tam 900-gramowe opakowanie oznaczone numerem partii 11.12.2024. W październiku podobną mąkę Gdańskich Młynów (też typ 720, jak obecnie) wycofywał zaś Lidl .
Jak podaje sanepid, producent mąki podjął działania mające na celu wycofanie z rynku trefnego produktu. Służby sanitarne również nadzorują ten proces. Do nas należy przejrzenie szafek w kuchni, czy nie ma w nich feralnej mąki żytniej.
Poznaj też decyzję Biedronki o otwarciu sklepów przed Świętem Niepodległości i przygotuj na święta dojrzewający piernik .