Smakosze.pl Przepisy Najbardziej klasyczny domowy kompot z truskawek. Orzeźwiający smak przez cały rok
canva/gkrphoto

Najbardziej klasyczny domowy kompot z truskawek. Orzeźwiający smak przez cały rok

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś przygotujemy wspólnie najbardziej klasyczny domowy kompot z truskawek. Zamkniemy go w słoikach, dzięki czemu jego orzeźwiający smak będzie nam towarzyszył przez cały rok. Kompot ten robi się prosto i szybko. Wystarczy przygotować owoce, cukier i słoiki.

Era kompotów robionych na zimę została już nieco zapomniana. Zwłaszcza przez tych, którzy idą na łatwiznę i po prostu kupują do picia gotowe napoje. Jednak w niczym nie są one lepsze od domowej roboty kompotów.

Domowe kompoty mają same zalety. Są naturalne i nie zawierają sztucznych dodatków. Mają orzeźwiający, pełny smak. A litr takiego napoju z pewnością kosztuje mniej niż kupnego. Nawet jeśli nie masz owoców w swoim ogródku, tylko musisz je kupić.

Jak zrobić kompot z truskawek na zimę?

Składniki:

  • 4 kg truskawek

  • ok. 60 dag cukru

  • gorąca woda

Przygotowanie kompotu z truskawek

Truskawki przebierz, odrzuć nadpsute i uszkodzone. Wszelkie ślady pleśni i zgnilizny eliminują całe owoce, bo kompot wyjdzie niesmaczny i szkodliwy.

Owoce dokładnie opłucz, zmieniając 2-3 razy zimną wodę. Osącz je, a potem odszypułkuj. Nie usuwaj szypułek przed myciem, bo owoce łatwiej nasączą się wodą.

Przygotuj słoiki — najlepiej litrowe. Umyj je, dokładnie opłucz i wyparz. Do wystudzonych nałóż owoce, tak by sięgały do 3/4 wysokości słoika.

Do każdego litrowego słoika wsyp 3-4 łyżki cukru. Słoiki napełnij gorącą, przegotowaną wodą. Wytrzyj do sucha krawędzie słoików, nałóż zakrętki, szczelnie zamknij. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, wlej do niego wodę i zagotuj ją. Wstaw do niej słoiki. Woda powinna sięgać mniej więcej do wysokości wypełnienia w słoiku. Jeśli jest jej więcej, trzeba ją odlać.

Słoiki gotuj na niedużym ogniu około 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku. Słoiki wystudź w garnku, wynieś w ciemne, chłodne miejsce.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na dżem z truskawek , a także na dżem z rabarbaru .

truskawki
canva/JimDPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanieipieczenieiloveit.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy