Najbardziej klasyczny domowy kompot z truskawek. Orzeźwiający smak przez cały rok
Dziś przygotujemy wspólnie najbardziej klasyczny domowy kompot z truskawek. Zamkniemy go w słoikach, dzięki czemu jego orzeźwiający smak będzie nam towarzyszył przez cały rok. Kompot ten robi się prosto i szybko. Wystarczy przygotować owoce, cukier i słoiki.
Era kompotów robionych na zimę została już nieco zapomniana. Zwłaszcza przez tych, którzy idą na łatwiznę i po prostu kupują do picia gotowe napoje. Jednak w niczym nie są one lepsze od domowej roboty kompotów.
Domowe kompoty mają same zalety. Są naturalne i nie zawierają sztucznych dodatków. Mają orzeźwiający, pełny smak. A litr takiego napoju z pewnością kosztuje mniej niż kupnego. Nawet jeśli nie masz owoców w swoim ogródku, tylko musisz je kupić.
Jak zrobić kompot z truskawek na zimę?
Składniki:
-
4 kg truskawek
-
ok. 60 dag cukru
-
gorąca woda
Przygotowanie kompotu z truskawek
Truskawki przebierz, odrzuć nadpsute i uszkodzone. Wszelkie ślady pleśni i zgnilizny eliminują całe owoce, bo kompot wyjdzie niesmaczny i szkodliwy.
Owoce dokładnie opłucz, zmieniając 2-3 razy zimną wodę. Osącz je, a potem odszypułkuj. Nie usuwaj szypułek przed myciem, bo owoce łatwiej nasączą się wodą.
Przygotuj słoiki — najlepiej litrowe. Umyj je, dokładnie opłucz i wyparz. Do wystudzonych nałóż owoce, tak by sięgały do 3/4 wysokości słoika.
Do każdego litrowego słoika wsyp 3-4 łyżki cukru. Słoiki napełnij gorącą, przegotowaną wodą. Wytrzyj do sucha krawędzie słoików, nałóż zakrętki, szczelnie zamknij. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, wlej do niego wodę i zagotuj ją. Wstaw do niej słoiki. Woda powinna sięgać mniej więcej do wysokości wypełnienia w słoiku. Jeśli jest jej więcej, trzeba ją odlać.
Słoiki gotuj na niedużym ogniu około 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku. Słoiki wystudź w garnku, wynieś w ciemne, chłodne miejsce.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na dżem z truskawek , a także na dżem z rabarbaru .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
-
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
Źródło: gotowanieipieczenieiloveit.blogspot