Prosty przepis na dżem z truskawek
Świeże truskawki są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i dań na słodko. Z truskawek możesz przygotować również słodki dżem, idealny do naleśników i racuchów oraz na kanapki, jako proste i pyszne śniadanie. Poznaj prosty przepis na wyśmienity dżem z truskawek.
Truskawki są owocami sezonowymi, których smakiem możemy cieszyć się na przełomie czerwca i lipca. Możemy również zachować ich świeżość na dłużej, przygotowując z nich pyszny dżem. Dżem truskawkowy wykorzystasz do wielu dań śniadaniowych i obiadowych na słodko, takich jak placki jogurtowe, naleśniki, racuchy.
Do przygotowania dżemu potrzebujesz wyłącznie truskawek, cukru i soku z cytryny. Dżem nie zawiera więc sztucznych barwników i konserwantów. Domowy dżem przygotujesz w dwie godziny, a jego smak będzie umilał Ci chłodne, jesienne i zimowe dni. Dżem truskawkowy wymaga pasteryzacji, aby zachował świeżość do następnego sezonu.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser dla całej rodziny z dżemem truskawkowym -tu znajdziesz przepis na doskonałe rogaliki drożdżowe, które wprost rozpływają się w ustach.
Przepis na dżem z truskawek
Składniki:
2 kg truskawek
sok z 2 cytryn
500 g cukru
Jak przygotować dżem z truskawek?
Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i pokrój w drobną kostkę. Owoce przełóż do garnka, wlej sok z cytryn, zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty dżem.
Gorącą masę przełóż do słoiczków i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut.