Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.06.2022 11:16

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
canva/ egiss

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest banalnie prosty, ale bardzo skuteczny. Do farszu dodajmy bulion, a gołąbki będą jeszcze smaczniejsze i niezwykle soczyste. Poznaj przepis na wyśmienite gołąbki w sosie pomidorowym.

Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które mogłabym jeść dziennie i nigdy mi się nie znudzą. Niezależnie od tego, czy chcemy ugotować gołąbki w garnku, na parze, czy upiec je w piekarniku, zastosujmy metodę babci Stasi. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche?

Babcia Stasia do farszu na gołąbki dodaje bulion, który rewelacyjnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że gołąbki są soczyste i bardzo smaczne. Do farszu możemy wykorzystać bulion warzywny, drobiowy lub rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Przepis na gołąbki jest przepisem tradycyjnym- jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Gołąbki gotujemy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gołąbki po duszeniu w bulionie z dodatkiem przesmażonych pomidorów smakują wybornie. Gołąbki podajmy solo lub z ziemniakami ugotowanymi z dodatkiem siekanego koperku.

Przepis na gołąbki z soczystym farszem

Składniki:

  • mała główka kapusty

  • 2 woreczki ryżu

  • 700 g mięsa mielonego

  • duża cebula

  • słodka papryka

  • suszone oregano

  • majeranek

  • 2 szklanki bulionu

  • puszka pomidorów krojonych

  • łyżka masła

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche?

Na początku sparz liście kapusty: włóż kapustę do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj kilka minut. Miękkie, jędrne liście odrywaj delikatnie, żeby ich nie porwać. Liście możesz sparzyć również znacznie szybciej- poznaj 3 sposoby na ekspresowe sparzenie kapusty.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie, cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, ugotowany ryż, wlej pół szklanki ciepłego bulionu i dokładnie wymieszaj.

Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano i papryką, następnie przekładaj go na liście i zawijaj. Dno szerokiego garnka wyłóż liśćmi kapusty, poukładaj gołąbki i całość zalej resztą bulionu.

Gołąbki gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Na patelni po smażeniu cebuli podsmaż chwilę pomidory z puszki, dopraw je solą, pieprzem i oregano. Całość przelej do garnka z gołąbkami, po ugotowaniu otrzymamy pyszny, pomidorowy sos, smacznego.

Gołąbki z soczystym farszem
canva/Ahanov Michael

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl, kwestiasmaku.com