Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj
Grillowanie jest zdrową i przyjemną formą przygotowania posiłków. Warunkiem jednak jest przestrzeganie zasad, które zapewnią bezpieczeństwo. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wykorzystywanie tych samych sztućców do mięsa surowego i upieczonego. Takie działanie może mieć przykre konsekwencje. Wystrzegajcie się go.
Grillowanie będzie bezpieczne, jeśli zachowamy pewne środki ostrożności. Wspominaliśmy już, jakie produkty na ruszt trafić nie powinny i w jakich miejscach lepiej grilla nie rozpalać . To jednak niejedyne zagrożenia, jakie wiążą się z tą formą przygotowania posiłków i spędzania czasu. Wiemy jak wyeliminować najpoważniejsze błędy.
Używajcie różnych sztućców podczas grillowania
Jednym z najbardziej niebezpiecznych, popełnianych dość nieświadomie błędów jest używanie tych samych sztućców do umieszczania mięsa na grillu i jego zdejmowania. Na surowych kawałkach wieprzowiny czy kurczaka często obecne są groźne dla zdrowia bakterie takie jak Salmonella, Campylobacter czy Escherichia coli.
Obróbka cieplna usuwa drobnoustroje, lecz użycie szczypców czy widelca, który był w kontakcie z surowym produktem do zdjęcia pieczystego, może skutkować przeniesieniem ich na przeznaczone do spożycia mięso.
Lepiej też wystrzegać się obracania grillowanych produktów takim sztućcem. Ryzyko może i będzie mniejsze, ale nadal istnieje. Nie jest też dobrym pomysłem opłukanie takiego widelca czy kolców. Zimna woda nie usunie wszystkich bakterii.
Zawsze myjcie grill po zakończeniu grillowania
Wydawać by się mogło, że nie trzeba przypominać o tak prostej czynności. Tymczasem w iele osób zapomina o oczyszczeniu rusztu po zakończeniu grillowania. To poważny błąd, który potem znacznie utrudnia zachowanie higieny przygotowania potraw.
Z ciepłego grilla zdecydowanie łatwiej jest usunąć tłuszcz. Co więcej, jesteśmy na świeżym powietrzu, więc możemy pozwolić sobie na zastosowanie silniejszych środków bez ryzyka, że opary zaszkodzą naszemu zdrowiu. Warto więc przetrzeć kratkę grilla kawałkiem cytryny lub nasączoną octem ścierką. Jeżeli mocno się zabrudziła, użyjcie amoniaku.
Źródło zdjęcia: canva/Foodiesfeed
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki
-
Najlepsza kawa na zimno z dodatkiem toniku. Pobudza i orzeźwia zarazem
-
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Źródło: michalgorecki, gotowanie.onet