Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki
Pasta jajeczna jest sycącym i prostym w przygotowaniu smakołykiem, idealnym do przygotowania smacznych kanapek. Połączcie ugotowane jajka z ulubioną musztardą i szczypiorkiem, a uzyskacie niezwykle aromatyczną kompozycję, do której jeszcze nie raz wrócicie. Wystarczą 2 łyżeczki gorczycowego sosu, by poczuć różnicę. Spróbujecie?
Pasta jajeczna może zawierać różne dodatki. Proponowaliśmy już przygotowanie jej z suszonymi pomidorami lub ogórkiem kiszonym. Tym razem stawiamy na prostotę. Musztarda oraz szczypiorek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak rarytasu. Zniknie w mgnieniu oka.
Przepis na wyśmienitą pastę jajeczną z musztardą i szczypiorkiem
Składniki:
5 jajek
2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki ulubionej musztardy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, a następnie obieramy ze skorupki. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie ich. W tym celu korzystamy z tarki o większych oczkach. Masę umieszczamy w sporej misce.
Dodajemy majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Starannie mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym, najlepiej domowym, chlebem. Smacznego.
Wskazówki:
Jeśli macie ochotę na bardziej wyrazistą pastę jajeczną, wykorzystajcie ostrą musztardę np. rosyjską lub sarepską. Możecie też dodać szczyptę ostrej papryki lub więcej pieprzu.
Jajka można również posiekać. Użycie tarki jednak zagwarantuje nam ciekawszą strukturę pasty. Warto spróbować.
Źródło zdjęcia: canva/ FotoHelin Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Źródło: przyslijprzepis