Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki

Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki

Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem
canva/wideonet

Pasta jajeczna jest sycącym i prostym w przygotowaniu smakołykiem, idealnym do przygotowania smacznych kanapek. Połączcie ugotowane jajka z ulubioną musztardą i szczypiorkiem, a uzyskacie niezwykle aromatyczną kompozycję, do której jeszcze nie raz wrócicie. Wystarczą 2 łyżeczki gorczycowego sosu, by poczuć różnicę. Spróbujecie?

Pasta jajeczna może zawierać różne dodatki. Proponowaliśmy już przygotowanie jej z suszonymi pomidorami lub ogórkiem kiszonym. Tym razem stawiamy na prostotę. Musztarda oraz szczypiorek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak rarytasu. Zniknie w mgnieniu oka.

Przepis na wyśmienitą pastę jajeczną z musztardą i szczypiorkiem

Składniki:

  • 5 jajek

  • 2 łyżki majonezu

  • 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, a następnie obieramy ze skorupki. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie ich. W tym celu korzystamy z tarki o większych oczkach. Masę umieszczamy w sporej misce.

Dodajemy majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Starannie mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym, najlepiej domowym, chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli macie ochotę na bardziej wyrazistą pastę jajeczną, wykorzystajcie ostrą musztardę np. rosyjską lub sarepską. Możecie też dodać szczyptę ostrej papryki lub więcej pieprzu.

  • Jajka można również posiekać. Użycie tarki jednak zagwarantuje nam ciekawszą strukturę pasty. Warto spróbować.

Prosta pasta jajeczna doskonale smakuje ze świeżym chlebem
Prosta pasta jajeczna doskonale smakuje ze świeżym chlebem

Źródło zdjęcia: canva/ FotoHelin Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis