Smakosze.pl
Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem

canva/wideonet

Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki

3 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pasta jajeczna jest sycącym i prostym w przygotowaniu smakołykiem, idealnym do przygotowania smacznych kanapek. Połączcie ugotowane jajka z ulubioną musztardą i szczypiorkiem, a uzyskacie niezwykle aromatyczną kompozycję, do której jeszcze nie raz wrócicie. Wystarczą 2 łyżeczki gorczycowego sosu, by poczuć różnicę. Spróbujecie?

Pasta jajeczna może zawierać różne dodatki. Proponowaliśmy już przygotowanie jej z suszonymi pomidorami lub ogórkiem kiszonym. Tym razem stawiamy na prostotę. Musztarda oraz szczypiorek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak rarytasu. Zniknie w mgnieniu oka.

Słodki deser budyniowy z kartonu po mleku. Nic się nie zmarnuje

Słodki deser budyniowy z kartonu po mleku. Nic się nie zmarnuje

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą pastę jajeczną z musztardą i szczypiorkiem

Składniki:

  • 5 jajek

  • 2 łyżki majonezu

  • 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, a następnie obieramy ze skorupki. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie ich. W tym celu korzystamy z tarki o większych oczkach. Masę umieszczamy w sporej misce.

Dodajemy majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Starannie mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy ze świeżym, najlepiej domowym, chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli macie ochotę na bardziej wyrazistą pastę jajeczną, wykorzystajcie ostrą musztardę np. rosyjską lub sarepską. Możecie też dodać szczyptę ostrej papryki lub więcej pieprzu.

  • Jajka można również posiekać. Użycie tarki jednak zagwarantuje nam ciekawszą strukturę pasty. Warto spróbować.

Prosta pasta jajeczna doskonale smakuje ze świeżym chlebem

Prosta pasta jajeczna doskonale smakuje ze świeżym chlebem

Źródło zdjęcia: canva/ FotoHelin Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >