Smakosze.pl Porady Najgorszy błąd w smażeniu kurczaka, który nagminnie popełniamy. Dlatego, wychodzi suchy jak wiór
canva/mtreasure

Najgorszy błąd w smażeniu kurczaka, który nagminnie popełniamy. Dlatego, wychodzi suchy jak wiór

29 marca 2022

Smażenie kurczaka często kończy się uzyskaniem suchego i niesmacznego filetu. Najczęstszą przyczyną tej sytuacji jest obracanie mięsa na patelni. Choć takie postępowanie sprawia, że unikamy przypalenia kotletów, powoduje również, że zawarte w nich soki odparowują. Dowiedzcie się, czego jeszcze warto uniknąć i nie dopuścić do utraty soczystości potrawy.

Smażenie kurczaka, choć wydaje się proste, tak naprawdę wymaga sporo wyczucia i cierpliwości. Uzyskanie soczystego mięsa nie będzie trudne, jeśli będziemy wystrzegać się kilku błędów. Marynata może pomóc, lecz nawet ona nie wystarczy, gdy smażenie będzie zbyt długie. Takiego kurczaka nie uratuje nawet najbardziej soczysta surówka .

Jak poprawnie usmażyć kurczaka?

Przede wszystkim mięso należy przyrządzać na dobrze rozgrzanym oleju. W przeciwnym wypadku przywrze, a przy obracaniu naruszymy jego zewnętrzną warstwę. To sprawi, że zawarte w mięsie soki wypłyną na patelnię, a wnętrze wysuszy się.

Równie ważne jest powstrzymanie się od obracania smażonego filetu. Gdy obracamy mięso, utrudniamy poprawne zamknięcie się porów. Narażamy je tym samym na utratę wilgoci — podobnie jak wtedy, gdy staramy się obrócić mięso, które przywarło.

Smażenie kurczaka nie trwa długo — od 3 do 5 minut na stronę. Jeżeli obawiamy się, że uda nam się spalić mięso, skorzystajmy z nieco mniejszego palnika i zmniejszmy jego moc chwilę przed obróceniem. P amiętajmy, że skórka filetu musi być nieco zrumieniona, by kurczak wyszedł soczysty.

Co jeszcze warto wiedzieć o smażeniu kurczaka?

Jeśli mięso jest nieco grubsze, warto pokusić się o przykrycie patelni po jego obróceniu. Zabieg ten da nam gwarancję, że kurczak nie pozostanie surowy w środku. Dzięki gorącej parze, która będzie go otaczać, zetnie się.

Soczystego kurczaka uzyskamy też, marynując go w oliwie i przyprawach przed smażeniem. Wystarczy zanurzyć go na kwadrans. W tej sytuacji możemy nieco zredukować ilość wlanego na patelnię tłuszczu.

Kurczaka często panierujemy
Kurczaka często panierujemy

Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wilkuchnia, kobieceinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy