Soczysta, a zarazem chrupiąca szybka surówka z marchewki
Surówka z marchewki idealnie sprawdza się w roli dodatku obiadowego. Nie bez powodu tak często gości na naszych talerzach. Tym razem u boku marchewki zagości chrzan. Surówka będzie obłędnie chrupiąca.
Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest smakołyk na bazie marchewki. Dziś wypróbujemy banalnie prosty przepis, w którym wykorzystamy również aromatyczny chrzan.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszna surówka z marchewki i chrzanu
Nie da się ukryć, że surówka z marchewki wiedzie prym wśród obiadowych dodatków. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis, w którym u boku pomarańczowego warzywa gościło jabłko oraz imbir. Tym razem postawimy na dodatek w postaci chrzanu.
Surówka z marchewki i chrzanu charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dodatkowo specjał zachęca do zajadania wyjątkową chrupkością. Jakie składniki będą nam potrzebne?
2 marchewki
30 ml kwaśnej śmietany
15 g korzenia chrzanu
szczypta soli
odrobina cukru
Niezawodny przepis na wyjątkową surówkę
Na początku marchewki starannie myjemy i obieramy ze skórki. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnione marchewki przekładamy do miski. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy chrzan.
Całość wzbogacamy o kwaśną śmietanę oraz przyprawy. Po zamieszaniu nasza surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy, że wstawimy ją na 30 minut do lodówki. Wówczas smaki odpowiednio się przegryzą.
Surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu podbije serca najbliższych. Specjał w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Niewykluczone są także prośby o dokładkę. Godny uwago jest przepis na surówkę z dodatkiem czosnku.
Canva / konstantinks
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Moje gotowanie