Smakosze.pl
Surówka z marchewki i chrzanu

Canva / Beornbjorn

Soczysta, a zarazem chrupiąca szybka surówka z marchewki

18 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Surówka z marchewki idealnie sprawdza się w roli dodatku obiadowego. Nie bez powodu tak często gości na naszych talerzach. Tym razem u boku marchewki zagości chrzan. Surówka będzie obłędnie chrupiąca.

Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest smakołyk na bazie marchewki. Dziś wypróbujemy banalnie prosty przepis, w którym wykorzystamy również aromatyczny chrzan.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna surówka z marchewki i chrzanu

Nie da się ukryć, że surówka z marchewki wiedzie prym wśród obiadowych dodatków. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis, w którym u boku pomarańczowego warzywa gościło jabłko oraz imbir. Tym razem postawimy na dodatek w postaci chrzanu.

Surówka z marchewki i chrzanu charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dodatkowo specjał zachęca do zajadania wyjątkową chrupkością. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 marchewki

  • 30 ml kwaśnej śmietany

  • 15 g korzenia chrzanu

  • szczypta soli

  • odrobina cukru

Pieczony kalafior z czosnkiem

Aromatyczny pieczony kalafior z czosnkiem

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na wyjątkową surówkę

Na początku marchewki starannie myjemy i obieramy ze skórki. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnione marchewki przekładamy do miski. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy chrzan.

Całość wzbogacamy o kwaśną śmietanę oraz przyprawy. Po zamieszaniu nasza surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy, że wstawimy ją na 30 minut do lodówki. Wówczas smaki odpowiednio się przegryzą.

Surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu podbije serca najbliższych. Specjał w mgnieniu oka zniknie z talerzy. Niewykluczone są także prośby o dokładkę. Godny uwago jest przepis na surówkę z dodatkiem czosnku.

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Canva / konstantinks

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Moje gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >
kokosanki na talerzu

Przepisy

Przepis na kokosanki jak za danych lat

Czytaj więcej >
konfitura ze śliwek

Przepisy

Konfitura śliwkowa z imbirem

Czytaj więcej >