Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
Nie masz pomysłu na szybki obiad lub kolację? Przygotuj błyskawiczny sos pomidorowy do makaronu według patentu najlepszych kucharzy. Blendują oni wszystkie składniki, a potem je podgrzewają. Sos pomidorowy jest gotowy w 15 minut. Dodaj tylko do niego makaron, całość podgrzej i serwuj najbliższym pyszne danie, niczym z włoskiej restauracji.
Sos do makaronu z pomidorów, czosnku i bazylii to pomysł na pyszne i szybkie danie. Wystarczy, że wszystkie składniki zblendujesz, a potem usmażysz na oliwie z oliwek. Potem tylko dodasz do sosu ugotowany makaron i całość podgrzejesz, mieszając.
Makaron przesmażony z aromatycznym sosem będzie wyglądał i smakował jak z włoskiej restauracji. Przed podaniem całe danie oprósz startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią, a cała rodzina będzie zachwycona. Sos do makaronu z pomidorów będzie hitem Twojej kuchni.
Przed przygotowaniem sosu do makaronu umyj i sparz pomidory. Sparzona skórka o wiele szybciej odchodzi od całego warzywa. Pomidory zblenduj na gładką masę i dopiero wtedy zacznij je smażyć z innymi składnikami.
Latem koniecznie wykorzystajmy świeże, soczyste pomidory, które wygrzane w pełnym słońcu są aż słodkie. Zimą natomiast, kiedy mamy dostępne wyłącznie pomidory szklarniowe, wykorzystajmy gotową passatę lub pomidory z puszki. Pomidory szklarniowe zimą nie mają smaku, przez co zepsują całe danie.
Prosty sos pomidorowy do makaronu, czyli szybkie danie w 15 minut
Składniki na sos:
-
400 g soczystych pomidorów
-
2 ząbki czosnku
-
pieprz, sól, cukier do smaku
-
szczypta suszonej bazylii
-
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
-
makaron, np. penne
-
starty parmezan do oprószenia dania
-
kilka posiekanych listków bazylii do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu niczym z włoskiej restauracji?
Pomidory obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj z 4 łyżkami oliwy z oliwek. Czosnek obierz i posiekaj drobno, następnie zeszklij go na oliwie. Gdy czosnek zacznie mocno pachnieć, na patelnię dodaj pomidory.
Całość oprósz solą, pieprzem, cukrem, suszoną bazylią i gotuj na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i stanie się gęsty . W razie potrzeby dopraw do smaku. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu.
Makaron przesmaż z sosem i mieszaj tak, aby sos dobrze przylegał do rurek lub nitek. Makaron wyłóż na talerze, oprósz solidnie startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią.
Przygotuj również makaron z tuńczykiem . Doskonałym pomysłem na obiad jest także makaron z pesto z awokado i orzechami piniowymi , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak
-
Babcia pokazała przepis na gruszki w syropie. Ich sekret tkwi w 1 szczególe
Źródło: tapenda