Smakosze.pl Przepisy Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
canva/Mehriban Aliyeva

Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut

2 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie masz pomysłu na szybki obiad lub kolację? Przygotuj błyskawiczny sos pomidorowy do makaronu według patentu najlepszych kucharzy. Blendują oni wszystkie składniki, a potem je podgrzewają. Sos pomidorowy jest gotowy w 15 minut. Dodaj tylko do niego makaron, całość podgrzej i serwuj najbliższym pyszne danie, niczym z włoskiej restauracji.

Sos do makaronu z pomidorów, czosnku i bazylii to pomysł na pyszne i szybkie danie. Wystarczy, że wszystkie składniki zblendujesz, a potem usmażysz na oliwie z oliwek. Potem tylko dodasz do sosu ugotowany makaron i całość podgrzejesz, mieszając.

Makaron przesmażony z aromatycznym sosem będzie wyglądał i smakował jak z włoskiej restauracji. Przed podaniem całe danie oprósz startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią, a cała rodzina będzie zachwycona. Sos do makaronu z pomidorów będzie hitem Twojej kuchni.

Przed przygotowaniem sosu do makaronu umyj i sparz pomidory. Sparzona skórka o wiele szybciej odchodzi od całego warzywa. Pomidory zblenduj na gładką masę i dopiero wtedy zacznij je smażyć z innymi składnikami.

Latem koniecznie wykorzystajmy świeże, soczyste pomidory, które wygrzane w pełnym słońcu są aż słodkie. Zimą natomiast, kiedy mamy dostępne wyłącznie pomidory szklarniowe, wykorzystajmy gotową passatę lub pomidory z puszki. Pomidory szklarniowe zimą nie mają smaku, przez co zepsują całe danie.

Prosty sos pomidorowy do makaronu, czyli szybkie danie w 15 minut

Składniki na sos:

  • 400 g soczystych pomidorów

  • 2 ząbki czosnku

  • pieprz, sól, cukier do smaku

  • szczypta suszonej bazylii

  • oliwa z oliwek

Dodatkowo:

  • makaron, np. penne

  • starty parmezan do oprószenia dania

  • kilka posiekanych listków bazylii do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu niczym z włoskiej restauracji?

Pomidory obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj z 4 łyżkami oliwy z oliwek. Czosnek obierz i posiekaj drobno, następnie zeszklij go na oliwie. Gdy czosnek zacznie mocno pachnieć, na patelnię dodaj pomidory.

Całość oprósz solą, pieprzem, cukrem, suszoną bazylią i gotuj na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i stanie się gęsty . W razie potrzeby dopraw do smaku. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu.

Makaron przesmaż z sosem i mieszaj tak, aby sos dobrze przylegał do rurek lub nitek. Makaron wyłóż na talerze, oprósz solidnie startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią.

Przygotuj również makaron z tuńczykiem . Doskonałym pomysłem na obiad jest także makaron z pesto z awokado i orzechami piniowymi , smacznego.

Sos do makaronu
canva/Joshua Resnick

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tapenda

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy