Babcia pokazała przepis na gruszki w syropie. Ich sekret tkwi w 1 szczególe
Gruszki w syropie są doskonałym pomysłem do przygotowania na późną jesień czy zimę. Składniki niezbędne do ich przygotowania najprawdopodobniej każdy znajdzie w swojej kuchni a z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Do zrobienia gruszek w syropie najlepiej wybierać mniejsze owoce, które poza walorami smakowymi posiadają również funkcję dekoracyjną.
Aby przygotować wyśmienite gruszki w syropie, kluczowy jest wybór odpowiednich owoców. W mniejszych owocach możemy pozostawić ogonek- taka gruszka będzie pięknie prezentować się na talerzu, samodzielnie, lub jako dekoracja do deseru. Poza rozmiarem zwróć uwagę na ogólny ich wygląd. Gruszki powinny mieć zdrową skórkę, oraz być twarde w dotyku.
Gruszki w syropie, proste i pyszne
Składniki:
2 kg gruszek
4 szklanki cukru
2-3 łyżki miodu
2 litry wody
łyżeczka kwasku cytrynowego (ew. sok z całej cytryny)
Jak sporządzić pyszne gruszki w syropie
Przed przystąpieniem do robienia gruszek w syropie, przygotuj naczynie z wodą wymieszaną z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Do tego naczynia będziesz wkładać obrane owoce. Dzięki dodatkowi kwasku, obrane gruszki nie ściemnieją przy kontakcie z powietrzem.
Do garnka nalej 2 litry wody, dodaj cukier. Całość zagotuj, po czym zmniejsz moc palnika. Pozostaw na średnim ogniu do momentu przygotowania owoców.
W międzyczasie zajmij się obieraniem gruszek. Nie zapomnij o pozostawieniu ogonków. Po obraniu usuń gniazda nasienne z owoców, wbijając mały nożyk po stronie przeciwnej od ogonka i obracając nim. Obrane i wydrążone gruszki wkładaj do naczynia z kwaśną wodą.
Do garnka z gotującym się syropem wkładaj przygotowane owoce. Gotuj je przez ok 5 minut, pilnuj jednak aby nie rozgotowały się. Dobrze przyrządzone gruszki w syropie powinny mieć przyjemną konsystencję i nie rozpadać się. Gruszki gotuj wszystkie na raz lub partiami, zależnie od wielkości garnka.
Obgotowane gruszki odstaw do przestygnięcia. Następnie poprzekładaj je do czystych i osuszonych słoików. Gruszki w syropie będą pięknie prezentować się, jeśli poukładamy je delikatnie, bez zgniatania.
Przygotowane słoiki z gruszkami zalej syropem. Płyn powinien dokładnie przykrywać owoce. Na koniec do każdego słoika dodaj łyżkę miodu.
Słoiki z gruszkami w syropie pasteryzuj przez ok. 20 minut. Pamiętaj, aby podczas pasteryzowania słoiki nie dotykały bezpośrednio garnka- możesz oddzielić naczynia za pomocą czystej ściereczki. Następnie postaw słoiczki do góry dnem i pozwól im przestygnąć.
Gruszki w syropie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Owoce gotowe będą po spożyciu po ok. 1 miesiącu. Sprawdzą się jako dodatek do deserów lub jako samodzielna przystawka. Niedawno prezentowaliśmy też pyszny sposób na gruszki w occie na słodko. Gruszka może być także nieoczywistym dodatkiem do zupy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kultową surówkę z KFC pokochały miliony. Zdradzamy, jak zrobić Coleslawa krok po kroku
Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem
Aromatyczna cukinia marynowana w orientalnym stylu. Przysmak dla każdego