Najlepsi kucharze pamiętają o 1 dodatku. Kalafior będzie śnieżnobiały i bez przykrego zapachu
Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział? Jedni dodają do gotującej się wody cukier, inni wietrzą kuchnię. Najlepsi kucharze zdradzili prosty trik na gotowanie kalafiora bez przykrego zapachu. Soda oczyszczona nie tylko neutralizuje zapach, ale i wzmacnia śnieżnobiały kolor różyczek.
Gotowany kalafior polany masłem i bułką tartą jest pysznym dodatkiem obiadowym. Z kalafiora zrobimy również wiele wyśmienitych potraw, ugotujemy zupę, dodamy do sałatek, zapiekanek. Kalafior jest świetnym dodatkiem do mięsa, ryb i innych warzyw, jest również bardzo zdrowy.
Niestety gotowanie kalafiora może skutecznie zniechęcić do jedzenia ze względu na intensywny zapach, który unosi się po całej kuchni. Jak gotować kalafior, żeby się nie śmierdział? Najlepsi kucharze mają sprawdzony sposób, który dodatkowo wzmacnia biały kolor warzywa.
Dlaczego kalafior śmierdzi podczas gotowania? Kalafior zawiera siarkę i to właśnie ona jest odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach. Siarka uwalniania jest podczas obróbki termicznej. Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział? Do gotującej się wody wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej, to najlepszy sposób na intensywny zapach.
Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział?
Do gotującej się, osolonej wody wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej, następnie włóż różyczki kalafiora i ugotuj. Soda oczyszczona, nie dość, że skutecznie zniweluje przykry zapach uwalniający się podczas gotowania, to jeszcze sprawi, że kalafior będzie śnieżnobiały.
Sposób z sodą oczyszczoną działa również na inne warzywa, których zapach niekoniecznie jest przyjemny. Dodajmy ją do gotującej się fasoli, bobu, grochu, brukselki, czy różyczek brokułu. Warzywa nie będą już brzydko pachnieć podczas obróbki termicznej.
Jak długo gotować kalafior, żeby się nie rozpadł?
Kalafior gotujemy zwykle 10- 15 minut, w zależności od tego, jak duże warzywo chcemy przygotować. Małe różyczki kalafiora mogą być gotowe nawet kilka minut wcześniej, dlatego też warto co jakiś czas sprawdzić, czy już są dostatecznie miękkie.
Rozgotowane różyczki będą przypominać miękką papkę, nie będą ani apetycznie wyglądać, ani smakować, ponieważ stracą również smak. Kalafior gotujemy w średnim garnku, koniecznie z dodatkiem soli i sody oczyszczonej.
Z kalafiora przyrządzisz również pyszne steki , są idealne na obiad. Jeśli szukasz pomysłu na zimowe przetwory- tu poznasz przepis na kiszony kalafior z marchewką kurkumą, jest pyszną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wytrawne ptysie z pieczarkowym farszem. Przekąska, która zawojuje każdą imprezę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama