Robiliście już racuchy na śmietanie? Wsypcie do nich łyżeczkę boskiej przyprawy. Nie trzeba szarlotki
Kto z Was nie przepada za racuchami? Dziś proponujemy przygotować je na śmietanie, z odrobiną mielonego cynamonu. Przyprawa doskonale podkreśli smak dodanych jabłek i sprawi, że szybka potrawa będzie smakować prawie jak szarlotka. Sprawdzi się w roli podwieczorku lub słodkiej kolacji.
Lekkie i aromatyczne placki na słodko, czyli dobrze znane racuchy, przygotujecie, dodając do ciasta śmietanę i cynamon. Dwa tanie składniki sprawią, że konsystencja ciasta będzie znakomita, a szarlotkowy zapach skusi nawet najbardziej wybrednych. Warto skosztować tak przyjemnej w odbiorze wersji rarytasu.
Przepis na znakomite racuchy na śmietanie
Składniki:
3 jabłka
2/3 szklanki śmietany
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić racuchy na śmietanie? Dodając cynamon, uzyskamy znakomite efekty
Śmietanę miksujemy z jajkami cukrem. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy, a na koniec doprawiamy cynamonem. Gotową masę odstawiamy, by chwilę odpoczęła.
W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Owoce wrzucamy do ciasta, mieszamy i smażymy racuchy z obu stron, aż się zrumienią. Deser podajemy z ulubionym dżemem lub serkiem waniliowym.
Wskazówka: jeśli macie patelnię do jaj sadzonych warto ją tutaj wykorzystać. Smażenie w dołkach sprawi, że uzyskane placki będą miały idealny kształt.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na słodkie placki. Polecamy smaczne i sycące syrniki. Być może też skuszą was proste i zdrowe placki z banana z dodatkiem płatków owsianych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bezmięsne kotlety lepsze od mielonych. Ideał na piątkowy obiad
Nasze babcie doskonale wiedziały, jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Sekret tkwił w 1 triku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama