Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robiliście już racuchy na śmietanie? Wsypcie do nich łyżeczkę boskiej przyprawy. Nie trzeba szarlotki

Robiliście już racuchy na śmietanie? Wsypcie do nich łyżeczkę boskiej przyprawy. Nie trzeba szarlotki

Racuchy na śmietanie
canva/manyakotic

Kto z Was nie przepada za racuchami? Dziś proponujemy przygotować je na śmietanie, z odrobiną mielonego cynamonu. Przyprawa doskonale podkreśli smak dodanych jabłek i sprawi, że szybka potrawa będzie smakować prawie jak szarlotka. Sprawdzi się w roli podwieczorku lub słodkiej kolacji.

Lekkie i aromatyczne placki na słodko, czyli dobrze znane racuchy, przygotujecie, dodając do ciasta śmietanę i cynamon. Dwa tanie składniki sprawią, że konsystencja ciasta będzie znakomita, a szarlotkowy zapach skusi nawet najbardziej wybrednych. Warto skosztować tak przyjemnej w odbiorze wersji rarytasu.

Przepis na znakomite racuchy na śmietanie

Składniki:

  • 3 jabłka

  • 2/3 szklanki śmietany

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić racuchy na śmietanie? Dodając cynamon, uzyskamy znakomite efekty

Śmietanę miksujemy z jajkami cukrem. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy, a na koniec doprawiamy cynamonem. Gotową masę odstawiamy, by chwilę odpoczęła.

W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Owoce wrzucamy do ciasta, mieszamy i smażymy racuchy z obu stron, aż się zrumienią. Deser podajemy z ulubionym dżemem lub serkiem waniliowym.

Wskazówka: jeśli macie patelnię do jaj sadzonych warto ją tutaj wykorzystać. Smażenie w dołkach sprawi, że uzyskane placki będą miały idealny kształt.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na słodkie placki. Polecamy smaczne i sycące syrniki. Być może też skuszą was proste i zdrowe placki z banana z dodatkiem płatków owsianych.

Racuchy na śmietanie są świetne
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: