Smakosze.pl Przepisy Najlepsza surówka z czerwonej kapusty na zimę. Sekret tkwi w dodatkach
Fot. Shutter/MShev

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty na zimę. Sekret tkwi w dodatkach

5 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kapusta czerwona do słoików to najlepsze przetwory na zimę. Surówka doskonale sprawdzi się, jako dodatek do wielu dań. Dlatego koniecznie poznaj ten łatwy przepis i przygotuj według niego kapustę, która smakiem zachwyci każdego.

Czas na przetwory na zimę

Najzimniejsza z pór roku zbliża się do nas wielkimi krokami, a to dobry pretekst, aby poznać przepisy na sprzętowy na zimę. Okazuje się, że w domowej spiżarce obok słoików z ogórkami, papryką, czy kiszoną kapustą, musi znaleźć się także surówka z czerwonej kapusty. Odpowiednio przygotowana zachowa doskonały smak i będzie źródłem cennych witamin.

Kapusta czerwona na zimę przygotowana według przepisu, który poznasz w dalszej części tekstu, nie ma sobie równych. Sama w sobie jest smaczna, ale w połączeniu z pozostałymi składnikami dania tworzy idealną kompozycję. Zrób i przekonaj się sama. Pamiętaj jednak, że od teraz będziesz musiała robić ją co roku.

siekana kapusta.jpg
Fot. Canva/Studio Germany
Strzelczyk ugotował zupę, po której drugie danie nie jest potrzebne. W sam raz na jesienne chłody

Kapusta czerwona do słoików z kilku składników

Surówka, jak wiadomo, składa się przede wszystkim z czerwonej kapusty. Oprócz niej będą potrzebne także inne produkty, dzięki którym warzywa nabierze smaku, a w dodatku zachowa świeżość aż do zimy. Nie ma ich wiele, więc przetwory na zimę przygotujesz za grosze. Listę z potrzebnymi  składnikami znajdziesz poniżej. Przygotuj je wszystkie i dokładnie trzymaj się proporcji.

Składniki:

  • 3 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg jabłek
  • 500 g cebuli
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych

Kapusta czerwona do słoików - przepis

Czerwoną kapustę obierz z zewnętrznych liści i dokładnie umyj. Następnie drobno ją posiekaj. Cebule obierz, sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Do dużego garnka wlej wodę, ocet oraz wsyp cukier i sól. Włóż także liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj kapustę i cebulę. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Gdy kapusta zmięknie, dodaj jabłka i gotuj przez 5 minut. Garnek zdejmij z ognia i pozostaw go do wystygnięcia. Kapustę z dodatkami przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i pasteryzuj przez 30 minut. Potem ustaw słoik odwrócone do góry dnem. Kiedy wystygną, przechowuj je chłodnym miejscu.

czerwona kapusta.jpg
Fot. Canva/8vFani
Zmiana w ustawie o handlu w niedzielę. Jutro sklepy będą otwarte, ale nie w całej Polsce
Tych grzybów nigdy nie susz, stają się niejadalne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy