Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku
Surówka z kapusty pekińskiej przepisu cioci Krysi bije na głowę wszystkie inne. Jest bardzo aromatyczna, a przełamanie jej słodką żurawiną i suszonymi pomidorami sprawia, że surówka zawsze znika z talerzy w ekspresowym tempie.
Surówka z kapusty pekińskiej cioci Krysi jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Możemy podać ją z kotletami schabowymi, mielonymi, pieczonym mięsem, rybami, daniami z grilla i wegetariańskimi potrawami. Zawsze podkreśla smak całego dania i jest tak pyszna, że wszyscy proszą o przepis.
Ciocia Krysia do surówki z kapusty pekińskiej dodaje suszoną żurawinę. Suszona żurawina rewelacyjnie łączy się z innymi składnikami, a także z mięsem, rybami i wytrawnymi daniami, nadając im słodką nutę. W surówce nie może zabraknąć również suszonych pomidorów.
Do surówki pekińskiej dodaj pomidory w oliwie, nie suche. Oliwa również będzie potrzebna, ponieważ dodatkowo podkręci smak i sprawi, że cała surówka będzie niezwykle wyraźna i aromatyczna. Do surówki dodajmy również cały pęczek szczypiorku dla kontrastu, będzie pysznie.
Przepis na wyśmienitą surówkę z kapusty pekińskiej. Ciocia Krysia dodaje do niej suszoną żurawinę
Składniki:
-
główka kapusty pekińskiej
-
garść suszonej żurawiny
-
6 suszonych pomidorów
-
mała papryka czerwona
-
szczypiorek
-
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej? Będzie doskonałym dodatkiem obiadowym.
Kapustę pekińską poszatkuj i przełóż do miski, dodaj pokrojone pomidory suszone, posiekany szczypiorek, pokrojoną w cienkie słupki paprykę. Dodaj również suszoną żurawinę.
Do wszystkich składników wlej oliwę z pomidorów i dokładnie wymieszaj. Surówkę z kapusty pekińskiej dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Z dodatkiem żurawiny przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na pieczoną wątróbkę z żurawiną i jabłkiem. Żurawina będzie genialnym dodatkiem do tarty z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami, koniecznie musisz spróbować.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kaszanka z grilla według przepisu Ewy Wachowicz. Przepyszne danie z rusztu
-
Pieczony kalafior z curry. Pyszna przekąska z niewielkie pieniądze
-
Babciny przepis na zupę ogórkową. Zawsze pamiętaj o 1 detalu
Źródło: przepisyjoli