Smakosze.pl Przepisy Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku
canva/Mariha-kitchen

Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku

24 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z kapusty pekińskiej przepisu cioci Krysi bije na głowę wszystkie inne. Jest bardzo aromatyczna, a przełamanie jej słodką żurawiną i suszonymi pomidorami sprawia, że surówka zawsze znika z talerzy w ekspresowym tempie.

Surówka z kapusty pekińskiej cioci Krysi jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Możemy podać ją z kotletami schabowymi, mielonymi, pieczonym mięsem, rybami, daniami z grilla i wegetariańskimi potrawami. Zawsze podkreśla smak całego dania i jest tak pyszna, że wszyscy proszą o przepis.

Ciocia Krysia do surówki z kapusty pekińskiej dodaje suszoną żurawinę. Suszona żurawina rewelacyjnie łączy się z innymi składnikami, a także z mięsem, rybami i wytrawnymi daniami, nadając im słodką nutę. W surówce nie może zabraknąć również suszonych pomidorów.

Do surówki pekińskiej dodaj pomidory w oliwie, nie suche. Oliwa również będzie potrzebna, ponieważ dodatkowo podkręci smak i sprawi, że cała surówka będzie niezwykle wyraźna i aromatyczna. Do surówki dodajmy również cały pęczek szczypiorku dla kontrastu, będzie pysznie.

Przepis na wyśmienitą surówkę z kapusty pekińskiej. Ciocia Krysia dodaje do niej suszoną żurawinę

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej

  • garść suszonej żurawiny

  • 6 suszonych pomidorów

  • mała papryka czerwona

  • szczypiorek

  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej? Będzie doskonałym dodatkiem obiadowym.

Kapustę pekińską poszatkuj i przełóż do miski, dodaj pokrojone pomidory suszone, posiekany szczypiorek, pokrojoną w cienkie słupki paprykę. Dodaj również suszoną żurawinę.

Do wszystkich składników wlej oliwę z pomidorów i dokładnie wymieszaj. Surówkę z kapusty pekińskiej dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Z dodatkiem żurawiny przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na pieczoną wątróbkę z żurawiną i jabłkiem. Żurawina będzie genialnym dodatkiem do tarty z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami, koniecznie musisz spróbować.

Suszona żurawina
canva/ Fudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy