Smakosze.pl
Zupa ogórkowa - przepis babci

canva/Aneta_Gu

Babciny przepis na zupę ogórkową. Zawsze pamiętaj o 1 detalu

24 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wiecie, kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Okazuje się, że zbyt wczesne wrzucenie ich do garnka z zupą może spowodować, że ziemniaki pozostaną twarde. Nasze babcie wiedziały, jak uniknąć tej przykrej niespodzianki i dodawały je dopiero pod koniec gotowania. Dzięki temu danie zachwycało smakiem i teksturą. Koniecznie sprawdźcie tę metodę.

Zupa ogórkowa jest niedroga, smaczna i pełna cennych składników odżywczych. Przy jej przyrządzeniu możemy natknąć się jednak na pewne trudności. Gotowanie kwaśnych potraw wymaga bowiem zachowania odpowiedniej kolejności podczas dodawania produktów. Babciny przepis zdradza właściwą procedurę.

Kaszanka z grilla według przepisu Ewy Wachowicz

Kaszanka z grilla według przepisu Ewy Wachowicz. Przepyszne danie z rusztu

CZYTAJ DALEJ

Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Przepis babci zawiera pomocne wskazówki

Starte na tarce ogórki kiszone nie powinny być długo gotowane. Tracą wtedy swoje cenne składniki odżywcze. Co więcej, gdy dodamy je do przyrządzanej zupy wraz z ziemniakami, utrudnią ich ugotowanie.

Na powierzchni skrobiowego warzywa utworzy się twarda, nieapetyczna skorupka. Przyczyną jej pojawienia się jest kwaśne środowisko, jakie panuje w garnku. Najprostszym sposobem będzie, więc dodanie kiszeniaków już po ugotowaniu ziemniaków. Tak właśnie robiły nasze babcie.

Babciny przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • 600 g żebra wieprzowego

  • 5 litrów wody

  • 3 spore marchewki

  • 1 średnia pietruszka

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 niezbyt dużych ziemniaków

  • 12 sporych ogórków kiszonych

  • 1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych

  • 1 szklanki śmietany 18% (można pominąć)

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie zupy ogórkowej:

  • Mięso płuczemy i przenosimy je do garnka. Wrzucamy czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 45 minut, zbierając powstające szumy.

  • Po tym czasie do garnka wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez kwadrans. W połowie tego czasu dodajemy starte na tarce jarzyny. Na koniec wrzucamy rozdrobnione na tarce o niewielkich oczkach ogórki kiszone wraz z zalewą.

  • Podgrzewamy jeszcze do 5 minut, w międzyczasie hartując śmietanę. Gdy połączymy nabiał z zupą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Można też dodać świeży koperek. Podajemy na ciepło, najlepiej z kromką żytniego pieczywa.

  • Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne smakowite zupy. Ten artykuł prezentuje babciny patent na słodką pomidorówkę. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić znakomitą szczawiową z jajkiem.

Zupa ogórkowa - przepis babci nie ma sobie równych

canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >