Babciny przepis na zupę ogórkową. Zawsze pamiętaj o 1 detalu
Wiecie, kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Okazuje się, że zbyt wczesne wrzucenie ich do garnka z zupą może spowodować, że ziemniaki pozostaną twarde. Nasze babcie wiedziały, jak uniknąć tej przykrej niespodzianki i dodawały je dopiero pod koniec gotowania. Dzięki temu danie zachwycało smakiem i teksturą. Koniecznie sprawdźcie tę metodę.
Zupa ogórkowa jest niedroga, smaczna i pełna cennych składników odżywczych. Przy jej przyrządzeniu możemy natknąć się jednak na pewne trudności. Gotowanie kwaśnych potraw wymaga bowiem zachowania odpowiedniej kolejności podczas dodawania produktów. Babciny przepis zdradza właściwą procedurę.
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Przepis babci zawiera pomocne wskazówki
Starte na tarce ogórki kiszone nie powinny być długo gotowane. Tracą wtedy swoje cenne składniki odżywcze. Co więcej, gdy dodamy je do przyrządzanej zupy wraz z ziemniakami, utrudnią ich ugotowanie.
Na powierzchni skrobiowego warzywa utworzy się twarda, nieapetyczna skorupka. Przyczyną jej pojawienia się jest kwaśne środowisko, jakie panuje w garnku. Najprostszym sposobem będzie, więc dodanie kiszeniaków już po ugotowaniu ziemniaków. Tak właśnie robiły nasze babcie.
Babciny przepis na zupę ogórkową
Składniki:
600 g żebra wieprzowego
5 litrów wody
3 spore marchewki
1 średnia pietruszka
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
10 niezbyt dużych ziemniaków
12 sporych ogórków kiszonych
1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych
1 szklanki śmietany 18% (można pominąć)
3 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie zupy ogórkowej:
Mięso płuczemy i przenosimy je do garnka. Wrzucamy czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 45 minut, zbierając powstające szumy.
Po tym czasie do garnka wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez kwadrans. W połowie tego czasu dodajemy starte na tarce jarzyny. Na koniec wrzucamy rozdrobnione na tarce o niewielkich oczkach ogórki kiszone wraz z zalewą.
Podgrzewamy jeszcze do 5 minut, w międzyczasie hartując śmietanę. Gdy połączymy nabiał z zupą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Można też dodać świeży koperek. Podajemy na ciepło, najlepiej z kromką żytniego pieczywa.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne smakowite zupy. Ten artykuł prezentuje babciny patent na słodką pomidorówkę. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić znakomitą szczawiową z jajkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami
Pieczony kalafior z curry. Pyszna przekąska z niewielkie pieniądze
Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych