Smakosze.pl Przepisy Najlepsza szarlotka pod słońcem. Żałuję, że ten przepis poznałem dopiero teraz
fot. youtube.com/sprintcooking_ciasta

Najlepsza szarlotka pod słońcem. Żałuję, że ten przepis poznałem dopiero teraz

16 lutego 2025

Ta szalotka to trzy warstwy pyszności. Przygotowanie jej może wydawać się żmudne, ale tak naprawdę robi się ją o wiele szybciej, niż na to wygląda. Efekt jest zaś jak prosto z cukierni.

Tradycyjna szarlotka

Ten wariant szarlotki należy do najbardziej lubianych i w związku z tym najpopularniejszych. Zwarta i kwaskowa warstwa owoców skontrastowana jest tu smakiem z delikatną bezą . Kontrastem faktur dopełnia wszystkiego kruchy spód i posypka.

Taka szarlotka to świetne tradycyjne ciasto , które często pojawia się na naszych stołach. Spaja je budyń, który dodaje warstwom waniliowego posmaku. W jego miejsce można też użyć mąki ziemniaczanej.

składniki kruszonki
fot. youtube.com/sprintcooking_ciasta
Najgorszy miód, szkodzi tak jak cukier. Natychmiast przestań go kupować

Szarlotka z brzoskwiniami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint Cooking najlepsze ciasta. Autorka pokazuje tam wersję „zimową”, z jabłkami i brzoskwiniami, dostępnymi praktycznie przez cały rok. Latem z podobnego przepisu przygotować można szarlotkę wzbogaconą sezonowymi owocami, np. porzeczkami .

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1-1,5 kg jabłek i brzoskwini (dowolne proporcje)
  • 400 g mąki
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 kostka masła + do smażenia
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g cukru pudru
  • 1 niesłodzony budyń waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto z bezą

Mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.

Do suchych składników dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Jajka rozdzielamy, żółtka wlewamy do masy. Wyrabiamy mikserem na kruszonkę.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Odkładamy na bok ⅓ kruszonki do posypania. Resztę wrzucamy do formy , rozprowadzamy równomiernie i lekko dociskamy.

Jabłka i brzoskwinie obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy je w kostkę. Na patelni rozpuszczamy grudkę masła.

Na gorące masło wrzucamy jabłka i brzoskwinie. Dusimy pod przykryciem, dodając odrobinę wody, aż zaczną się rozpadać. Kiedy wypuszczą trochę soku, dodajemy 2 łyżki budyniu, mieszamy i smażymy do zgęstnienia.

Masę jabłkową wykładamy na kruchy spód . Wyrównujemy. Odstawiamy na bok i przygotowujemy masę bezową.

Do misy miksera wlewamy białko i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przestając mieszać, dodajemy powoli cukier. Kiedy piana bezowa będzie ponownie ubita, mieszamy z nią dwie łyżki budyniu i sok z cytryny.

Bezę wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut, na złocisto, w temperaturze 180 stopni . Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłączamy górną grzałkę.

Wypróbuj też przepisy na najlepsze tradycyjne faworki i nietypową fasolkę po bretońsku .

beza na owocach
fot. youtube.com/sprintcooking_ciasta
Obsmażam w tej marynacie i wkładam do piekarnika. Zwykłe schabowe nie mogą się z nimi równać
Żadne gołąbki, ten obiad smakuje 100 razy lepiej. Musisz tego spróbować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy