Najlepsza szarlotka pod słońcem. Żałuję, że ten przepis poznałem dopiero teraz
Ta szalotka to trzy warstwy pyszności. Przygotowanie jej może wydawać się żmudne, ale tak naprawdę robi się ją o wiele szybciej, niż na to wygląda. Efekt jest zaś jak prosto z cukierni.
Tradycyjna szarlotka
Ten wariant szarlotki należy do najbardziej lubianych i w związku z tym najpopularniejszych. Zwarta i kwaskowa warstwa owoców skontrastowana jest tu smakiem z delikatną bezą . Kontrastem faktur dopełnia wszystkiego kruchy spód i posypka.
Taka szarlotka to świetne tradycyjne ciasto , które często pojawia się na naszych stołach. Spaja je budyń, który dodaje warstwom waniliowego posmaku. W jego miejsce można też użyć mąki ziemniaczanej.

Szarlotka z brzoskwiniami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint Cooking najlepsze ciasta. Autorka pokazuje tam wersję „zimową”, z jabłkami i brzoskwiniami, dostępnymi praktycznie przez cały rok. Latem z podobnego przepisu przygotować można szarlotkę wzbogaconą sezonowymi owocami, np. porzeczkami .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1-1,5 kg jabłek i brzoskwini (dowolne proporcje)
- 400 g mąki
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 kostka masła + do smażenia
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g cukru pudru
- 1 niesłodzony budyń waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto z bezą
Mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.
Do suchych składników dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Jajka rozdzielamy, żółtka wlewamy do masy. Wyrabiamy mikserem na kruszonkę.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Odkładamy na bok ⅓ kruszonki do posypania. Resztę wrzucamy do formy , rozprowadzamy równomiernie i lekko dociskamy.
Jabłka i brzoskwinie obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy je w kostkę. Na patelni rozpuszczamy grudkę masła.
Na gorące masło wrzucamy jabłka i brzoskwinie. Dusimy pod przykryciem, dodając odrobinę wody, aż zaczną się rozpadać. Kiedy wypuszczą trochę soku, dodajemy 2 łyżki budyniu, mieszamy i smażymy do zgęstnienia.
Masę jabłkową wykładamy na kruchy spód . Wyrównujemy. Odstawiamy na bok i przygotowujemy masę bezową.
Do misy miksera wlewamy białko i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przestając mieszać, dodajemy powoli cukier. Kiedy piana bezowa będzie ponownie ubita, mieszamy z nią dwie łyżki budyniu i sok z cytryny.
Bezę wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut, na złocisto, w temperaturze 180 stopni . Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłączamy górną grzałkę.
Wypróbuj też przepisy na najlepsze tradycyjne faworki i nietypową fasolkę po bretońsku .
