Żadne gołąbki, ten obiad smakuje 100 razy lepiej. Musisz tego spróbować

Szukasz pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj danie z kapusty a'la gołąbki. Gotowe danie smakuje 100 razy lepiej i każdy będzie prosił o dokładkę. Ten przepis jest hitem i po prostu musisz tego spróbować.
Kapusta z tym farszem poleca się na obiad
Gołąbki są zawsze świetnym pomysłem na obiad, jednak warto otworzyć się również na nowe smaki i nowe dania w swojej kuchni. To danie z kapusty jest proste w przygotowaniu i naszym zdaniem smakuje nawet lepiej, niż tradycyjna potrawa. Wszystko za sprawą niezwykle aromatycznego mięsa, warzyw i przypraw.
Kapusta zapiekana w całości z wyśmienitym farszem jest strzałem w 10. Rodzina z pewnością pokocha to danie. Spróbuj, a nie pożałujesz. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Rezept zeit na YouTube.

Kapusta na obiad a'la gołąbki
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 250 g mięsa mielonego z kurczaka
- 2 jajka
- 60 g bułki tartej
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 marchewka
- 2 większe pieczarki
- 1 ziemniak
- ½ żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- olej roślinny
- natka pietruszki
Dalsza część tekstu pod filmem
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka musztardy
Dodatkowo:
- 100 g żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki soli
Jak zrobić pyszne danie kapusty?
Na początku przełóż mięso mielone do miski. Wsyp po pół łyżeczki czosnku, pieprzu, soli, papryki mielonej, ziół prowansalskich. Dodaj musztardę, wbij jajka i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Czerwoną cebulę zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa i ponownie połącz składniki. Odstaw.
Białą cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Paprykę pokrój w drobną kostkę, zetrzyj na tarce marchewkę, ziemniaka i pieczarki. Warzywa wrzuć na patelnię i przesmaż z cebulką. Przesmażone warzywa dodaj do mięsa razem z bułką tartą. Wymieszaj i odstaw.
Z kapusty usuń zewnętrzne liście, a całą główkę owiń folią spożywczą i wstaw do mikrofalówki na 12 minut. Ser zetrzyj na tarce i połącz z majonezem i solą. Kapustę przełóż na blachę do pieczenia.
Liście sparzonej kapusty delikatnie odchylaj. W wolne miejsca włóż mięsny farsz, a następnie ser. Liście zamknij.

Do miseczki wlej niewielką ilość oleju. Wsyp resztę przypraw, wymieszaj. Marynatą natrzyj kapustę, następnie owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni z opcją grzania góra-dół. Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 10 minut.
Na obiad polecamy również zupę zarzucajkę oraz pyszną zapiekankę z boczku i ziemniaków.






































