Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne gołąbki, ten obiad smakuje 100 razy lepiej. Musisz tego spróbować
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2025 12:57

Żadne gołąbki, ten obiad smakuje 100 razy lepiej. Musisz tego spróbować

obiad z kapusty
Fot. YouTube/ Rezept zeit

Szukasz pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj danie z kapusty a'la gołąbki. Gotowe danie smakuje 100 razy lepiej i każdy będzie prosił o dokładkę. Ten przepis jest hitem i po prostu musisz tego spróbować. 

Kapusta z tym farszem poleca się na obiad

Gołąbki są zawsze świetnym pomysłem na obiad, jednak warto otworzyć się również na nowe smaki i nowe dania w swojej kuchni. To danie z kapusty jest proste w przygotowaniu i naszym zdaniem smakuje nawet lepiej, niż tradycyjna potrawa. Wszystko za sprawą niezwykle aromatycznego mięsa, warzyw i przypraw.

Kapusta zapiekana w całości z  wyśmienitym farszem jest strzałem w 10. Rodzina z pewnością pokocha to danie. Spróbuj, a nie pożałujesz. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału  Rezept zeit na YouTube.

obiad z kapusty.jpg
Fot. YouTube/ Rezept zeit
Duża sieć otwiera nowe sklepy. Będą czynne w każdą niedzielę

Kapusta na obiad a'la gołąbki

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 250 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 2 jajka
  • 60 g bułki tartej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 marchewka
  • 2 większe pieczarki
  • 1 ziemniak
  • ½ żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • olej roślinny
  • natka pietruszki

Dalsza część tekstu pod filmem

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka musztardy

Dodatkowo:

  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić pyszne danie kapusty?

Na początku przełóż mięso mielone do miski. Wsyp po pół łyżeczki czosnku, pieprzu, soli, papryki mielonej, ziół prowansalskich. Dodaj musztardę, wbij jajka i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Czerwoną cebulę zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa i ponownie połącz składniki. Odstaw.

Białą cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Paprykę pokrój w drobną kostkę, zetrzyj na tarce marchewkę, ziemniaka i pieczarki. Warzywa wrzuć na patelnię i przesmaż z cebulką. Przesmażone warzywa dodaj do mięsa razem z bułką tartą. Wymieszaj i odstaw.

Z kapusty usuń zewnętrzne liście, a całą główkę owiń folią spożywczą i wstaw do mikrofalówki na 12 minut. Ser zetrzyj na tarce i połącz z majonezem i solą. Kapustę przełóż na blachę do pieczenia.

Liście sparzonej kapusty delikatnie odchylaj. W wolne miejsca włóż mięsny farsz, a następnie ser. Liście zamknij. 

obiad z kapusty.jpg
Fot. YouTube/ Rezept zeit

Do miseczki wlej niewielką ilość oleju. Wsyp resztę przypraw, wymieszaj. Marynatą natrzyj kapustę, następnie owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni z opcją grzania góra-dół. Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 10 minut. 

Na obiad polecamy również zupę zarzucajkę oraz pyszną zapiekankę z boczku i ziemniaków.

obiad z kapusty.jpg
Fot. YouTube/ Rezept zeit