Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis dostałem od babci
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.02.2025 13:10

Najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis dostałem od babci

Ciasto drożdżowe
fot. Canva

Przyjęło się, że doskonałe ciasto drożdżowe wymaga włożenia w nie serca i, niestety, nieco czasu i wysiłku. Jednak nawet bez tych dwóch ostatnich wyjdzie ono doskonale. Wystarczy trzymać się poniższego przepisu.

Ciasto drożdżowe bez wyrastania

Ciasto drożdżowe to danie gdzieś w połowie drogi między przekąską a deserem. Idealny podwieczorek i drugie śniadanie do kawy, takie ciasto komponuje się idealnie z owocami, bakaliami, a przede wszystkim konfiturą. Dobrze upieczone jest lekkie, puszyste i śmietankowe w smaku.

Jest z nim tylko jeden problem. Kiedy napada nas ochota na takie ciasto, często jest już za późno, by je przygotowywać. Da się jednak obejść problem czasu, który potrzebny jest na wyrastanie ciasta. Wystarczy odpowiednio wyrobić zaczyn.

wyrastanie ciasta

Uwielbiana ryba i przyprawa wycofane ze sklepów w całej Polsce. Masz w domu, wyrzuć

Domowe ciasto drożdżowe

Aby ciasto było lekkie bez wyrastania, potrzebujemy jednak przede wszystkim odpowiedniej mąki. Lekka, pszenna mąka tortowa to najlepszy wybór. Używajmy mąki wypróbowanej i zaufanej marki, bo dziś w sklepach rozpiętość jakościowa jest, niestety, dość duża.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 600 g mąki tortowej
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju (lub rozpuszczonego masła)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

mieszanie ciasta

Ciasto drożdżowe z kruszonką na szybko

Mleko podgrzewamy, aż będzie wyraźnie ciepłe. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

Do miski przesiewamy 500 g mąki. Dodajemy do niej 80 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko mieszamy.

Do mąki partiami wlewamy zaczyn i mieszamy. Kiedy połączą się dobrze, dodajemy jajka, olej lub rozpuszczone masło i jeszcze łyżkę miękkiego masła. Wyrabiamy, aż ciasto dobrze się połączy.

drożdże

W osobnej misce mieszamy pozostałą mąkę, resztę masła i cukru. Wyrabiamy, aż osiągniemy charakterystyczną dla tego rodzaju ciasta konsystencję. Ma być sypka i dobrze zagnieciona.

Ciasto przekładamy do formy. Odpowiednia będzie taka o wymiarach ok. 24x36 cm. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania piekarnika do 170 stopni.

Po tym czasie ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 35 minut, aż ciasto będzie rumiane. Studzimy przez kwadrans z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.

Wypróbuj też przepisy na kuleczki ziemniaczane i zapieczone udka z kurczaka.

ciasto drożdżowe