Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obsmażam w tej marynacie i wkładam do piekarnika. Zwykłe schabowe nie mogą się z nimi równać
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.02.2025 13:52

Obsmażam w tej marynacie i wkładam do piekarnika. Zwykłe schabowe nie mogą się z nimi równać

schab z piekarnika na obiad
Fot. YouTube/Monika Balikowska

Jak niedziela, to kotlety schabowe. Nie jednak takie zwykłe, ale zapiekane po apetyczną pierzynką. Taki schab z piekarnika na obiad to prawdziwe niebo w gębie. Roboty z nimi tyle, co nic. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Schab z piekarnika poleca się na niedzielny obiad

Niedziela niezmiennie kojarzy się z rosołem i kotletami schabowymi. Dla tych drugich mamy dziś ciekawą alternatywę. Po usmażeniu zapiecz kotlety pod smakowitymi dodatkami. Rodzina będzie zajadać ten specjał bez opamiętania.

Sekretem smaku kotletów jest marynata, w której obtaczane jest surowe mięso. Zapewnia mu nie tylko obłędny aromat, ale też kruchość i delikatność. Taki schab z piekarnika na obiad można zajadać nie tylko w niedzielę, ale cały okrągły tydzień.

krojenie schabu.jpg
Fot. Canva
Żadne gołąbki, ten obiad smakuje 100 razy lepiej. Musisz tego spróbować

Przepis na najlepszy schab

Kluczowe do przygotowania schabu z piekarnika jest odpowiednie zamarynowanie go. Marynata zaś jest banalna, bo składa się głównie z musztardy i ketchupu. Sosy doskonale doprawią mięso, spowodują też jego skruszenie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Monika Balikowska, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 kg schabu pokrojonego na kotlety
  • 3 jajka
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żabki czosnku
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ok. 100 g sera żółtego
  • smalec do smażenia
kotlety schabowe.jpg
Fot. Canva

Schab z piekarnika na obiad krok po kroku

Przygotowanie schabu z piekarnika na obiad zacznij od wbicia jajek do dużej miski. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, musztardę i ketchup. Dołóż też przeciśnięty przed praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

Kotlety schabowe delikatnie rozbij. Oprósz je z obu stron solą i pieprzem. Przełóż mięso do marynaty i odstaw do lodówki przynajmniej na 1,5 godziny. Najlepiej jednak marynować kotlety przez całą noc.

Po upływie tego czasu wyjmij kotlety z lodówki. Obsmaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym smalcu. Schab przekładaj do naczynia żaroodpornego.

Kiedy cały schab jest już w naczyniu żaroodpornym, zalej go resztą marynaty. Wierzch potrawy przykryj równomiernie tartym żółtym serem. Całość piecz pod przykryciem folii aluminiowej przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu schab z piekarnika jest gotowy do podania na obiad.

Sprawdź, co daje połączenie coli ze skorupkami jajek raz przekonaj się, co wiesz o rosole.

kotlety schabowe.jpg
Fot. YouTube/Monika Balikowska