Smakosze.pl Przepisy Najlepsza, wyjątkowa surówka z selera. Co za połączenie smaków
canva/Dar1930

Najlepsza, wyjątkowa surówka z selera. Co za połączenie smaków

7 stycznia 2022

Surówka z selera z gruszką jest świetnym dodatkiem do smażonych ryb oraz mięsa. To niezwykłe, słodkie połączenie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Koniecznie wypróbujcie ten przepis — obiadowy rarytas przygotujecie błyskawicznie.

Seler jest smacznym warzywem, po które zdecydowanie warto sięgać częściej niż tylko do przygotowania bulionu. Warzywo to jest bogatym źródłem ryboflawiny, wapnia, fosforu czy magnezu. Zawiera też szereg cennych witamin m.in. A, C, B6 i K.

Warto zatem włączyć je do swojej diety. Surówka z rodzynkami albo połączenie tej pysznej bulwy z marchewką i jabłkiem to dodatki, które z pewnością wam się spodobają. Proponujemy wam również szybką w przygotowaniu i niezwykle smaczną surówkę z gruszką. Zakochacie się w niej od pierwszego kęsa.

Przepis na słodką surówkę z selera i gruszki

Składniki:

  • 1 spory seler

  • 3 drobne gruszki

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 2 płaskie łyżki majonezu

  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej

  • sól w ilości do smaku

  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Selera obieramy ze skórki i myjemy. Gruszki płuczemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Obrane składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Składniki umieszczamy je w dużej misce i mieszamy ze sobą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, śmietaną i majonezem. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy do obiadu.

Wskazówka: Jeśli użyjemy roślinnego majonezu z aquafaby i jogurtu sojowego, surówka będzie wegańska.

Pokrojone gruszki na blacie
Soczysta gruszka będzie smakowała wybornie w towarzystwie selera

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary, zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy