Najlepsza, wyjątkowa surówka z selera. Co za połączenie smaków
Surówka z selera z gruszką jest świetnym dodatkiem do smażonych ryb oraz mięsa. To niezwykłe, słodkie połączenie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Koniecznie wypróbujcie ten przepis — obiadowy rarytas przygotujecie błyskawicznie.
Seler jest smacznym warzywem, po które zdecydowanie warto sięgać częściej niż tylko do przygotowania bulionu. Warzywo to jest bogatym źródłem ryboflawiny, wapnia, fosforu czy magnezu. Zawiera też szereg cennych witamin m.in. A, C, B6 i K.
Warto zatem włączyć je do swojej diety. Surówka z rodzynkami albo połączenie tej pysznej bulwy z marchewką i jabłkiem to dodatki, które z pewnością wam się spodobają. Proponujemy wam również szybką w przygotowaniu i niezwykle smaczną surówkę z gruszką. Zakochacie się w niej od pierwszego kęsa.
Przepis na słodką surówkę z selera i gruszki
Składniki:
-
1 spory seler
-
3 drobne gruszki
-
2 łyżki śmietany 18%
-
2 płaskie łyżki majonezu
-
sok wyciśnięty z połówki cytryny
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej
-
sól w ilości do smaku
-
szczypta pieprzu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Selera obieramy ze skórki i myjemy. Gruszki płuczemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Obrane składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Składniki umieszczamy je w dużej misce i mieszamy ze sobą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, śmietaną i majonezem. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy do obiadu.
Wskazówka: Jeśli użyjemy roślinnego majonezu z aquafaby i jogurtu sojowego, surówka będzie wegańska.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary, zywienie.medonet