Najlepsze babcine kotlety mielone - cudowna i prosta receptura
Mielone są jednymi z najczęściej przyrządzanych kotletów w naszych kuchniach. Odpowiednio przygotowane wychodzą soczyste i wyjątkowo aromatyczne. Babcina receptura polegająca na dodaniu wymoczonej w mleku bułki i świeżych ziół pomoże wam uzyskać efekt, o jakim zawsze marzyliście. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości tymi delikatnymi kotlecikami z wieprzowiny.
Z wieprzowiny można przyrządzić wiele pysznych dań. Wystarczy wspomnieć o schabowym czy o wspaniałej recepturze na bitki wieprzowe , którą już wam polecaliśmy. Jednym z klasyków kuchni polskiej są też kotlety mielone , czyli mięso usmażone z dodatkiem cebulki i przypraw, obtoczone w delikatnej panierce z bułki tartej. Dzięki babcinej recepturze odkryjecie je na nowo.
Przepis na pyszne babcine mielone z mięsa wieprzowego Składniki:
-
1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
-
2 średnie jajka
-
3 średnie cebule
-
1/2 czerstwej kajzerki
-
1/2 szklanki mleka
-
1/2 szklanki wody
-
po łyżeczce soli i pieprzu
-
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
-
2-3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
-
bułka tarta do obtoczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki. Zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ugniatamy ją widelcem na papkę. W oddzielnym naczyniu umieszczamy jaja, sól, pieprz i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.
Mięso mielone łączymy z przyprawionymi jajkami oraz miękką bułką. Do miski z masą na kotlety ścieramy obrana z łupiny cebulę. Wyrabiamy masę, podlewając co jakiś czas wodą. Im luźniejsza i dłużej wyrabiana będzie, tym kotlety wyjdą delikatniejsze.
Miskę z masą wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ponownie ją mieszamy, a następnie formujemy kotlety. Panierujemy je w bułce. Na patelni rozgrzewamy centymetrową warstwę oleju i smażymy nasze kotlety, aż będą rumiane.
Smażenie prowadzimy na wolnym ogniu, by nie spalić mięsa z zewnątrz. Dzięki temu kotlety nie będą surowe wewnątrz, gdyż będziemy mogli je smażyć dłużej. Gotowe kotlety odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Wskazówki:
-
Świeży lubczyk z powodzeniem możecie zastąpić suszoną wersją tej przyprawy. Dodajcie jej tyle, ile waszym zdaniem wystarczy, by kotletom nadać aromatu.
-
Możecie też doprawić mięso słodką papryką wędzoną. Dzięki temu będą miały jeszcze bardziej umamiczny posmak.
-
Dodajcie do masy mięsnej świeżej natki pietruszki, a danie dostarczy wam jeszcze więcej żelaza. Możecie też zastąpić nią lubczyk, jeśli go nie lubicie.
Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
-
Makaron ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami - prosty przepis na obiad
Źródło: natomamochote