Smakosze.pl Przepisy Najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Czysta rozkosz
canva/Olesia Shadrina

Najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Czysta rozkosz

10 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was na lody. Jednak nie na śmietankowe, jogurtowe, czy sorbetowe. Dziś proponujemy wam najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Ich jedzenie to czysta rozkosz, która wychodzi nam na zdrowie. W lodach tych nie ma bowiem produktów pochodzenia zwierzęcego ani cukru. Poznajcie ten prosty przepis.

Lody bananowe robi się z dobrze dojrzałych bananów. Mają one odpowiednią, kremową konsystencję i są na tyle słodkie, że nie trzeba do nich dodawać cukru. Można za to wzbogacić je przyprawami lub orzechami.

Lody zrobione z bananów są lekkie i puszyste, choć nie zawierają jaj, śmietany, ani mleka. Mają za to wysoką wartość odżywczą, ponieważ banany stanowią doskonałe źródło potasu i błonnika. Poza tym dostarczają też sporo energii. Warto więc po nie sięgnąć nie tylko dla ochłody, ale też po to, by dostarczyć organizmowi zastrzyku energii.

Jak zrobić lody bananowe o smaku orzechów?

Składniki:

  • 3 dobrze dojrzałe banany (najlepiej, jeśli na żółtej skórce mają też czarne cętki)

  • 2 płaskie łyżki masła orzechowego

Przygotowanie lodów

2 banany obierz, pokrój w plasterki. Włóż je do torebki do zamrażania, a potem do zamrażarki. Zamrażaj je przez co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie wyjmij zamrożone banany. Dodaj do nich kawałki trzeciego, niezamrożonego banana, a także masło orzechowe.

Składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli chcesz, by były bardziej puszyste, miksuj je jeszcze minutę po tym, jak zamienią się w gładką masę.

Masę bananową włóż do pojemnika do zamrażania, zamknij i wstaw do zamrażarki. W czasie zamrażania, co godzinę zamieszaj masę.

Wskazówka:

Do lodów bananowych możesz też dodać inne owoce, daktyle czy wiórki kokosowe. Ich smak możesz również podkręcić, dodając do nich szczyptę cynamonu lub posiekaną miętę.

W naszym serwisie znajdziesz również przepis na tradycyjne, domowe lody . Poznaj też recepturę na karmelizowane banany .

lody bananowe
lody bananowe

Źródło zdjęcia: canva/voltan1 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: glamour

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy