Smakosze.pl Przepisy Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone są jeszcze lepsze dzięki 3 przyprawom
canva/iaroshenko

Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone są jeszcze lepsze dzięki 3 przyprawom

8 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety mielone to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Przygotuj kotlety według przepisu babci, która dodaje do mięsa trzy niezwykłe przyprawy, a efekt zachwyci każdego smakosza. Te przyprawy to curry, majeranek i papryka mielona.

Kotlety mielone to jedno z tych dań, które uwielbia każdy mięsożerca. Wysmażone kotlety z soczystym środkiem i chrupiącą skórką będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według niecodziennego przepisu babci.

Kotlety mielone zawsze smaż partiami, ponieważ zaczną się dusić, kiedy będzie ich za dużo na patelni i będą się stykać. Efektem duszenia będą kotlety mielone bez chrupiącej, spieczonej skórki i otrzymasz jedynie ugotowane mięso wieprzowe.

Kotlety smaż również na sporej ilości rozgrzanego oleju. Jeśli oleju zaczyna brakować na patelni, wyjmij kotlety mielone, wlej olej, zaczekaj, aż się rozgrzeje i dopiero ponownie włóż przygotowane mięso na patelnię - w ten sposób unikniesz niepotrzebnego opicia się kotletów tłuszczem.

Przepis babci na kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • jajko

  • duża cebula

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do zalania bułki

  • szczypta curry

  • szczypta papryki mielonej słodkiej

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

  • pół łyżeczki soli, pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone babci?

Czerstwą kajzerkę pokrusz i zalej mlekiem, gdy będzie miękka, odciśnij ją i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, startą na tarce cebulę, dodaj sól, pieprz, curry, paprykę mieloną, majeranek.

Do miski wbij również jajko i całość bardzo dokładnie wymieszaj, następnie uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety mielone smaż na rozgrzanym oleju prze około 15 minut, następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Kotlety smakują wyśmienicie podane z puree z bobu lub kalafiora i warzywami blanszowanymi. Możesz je również podać w wersji klasycznej, czyli z ziemniakami z koperkiem i burakami lub mizerią, smacznego.

Suszony majeranek do kotletów mielonych
canva/wyoosumran

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy