Smakosze.pl Przepisy Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Bez mleka i mąki
fot. Canva

Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Bez mleka i mąki

31 lipca 2024

Oto przepis na ciekawe i nietypowe naleśniki inspirowane dietą ketogeniczną. Dieta ta opiera się na niewielkiej ilości węglowodanów, a znacznej – białek i tłuszczów. Naleśniki te nie mają więc nie tylko mąki – nie mają żadnych jej zamienników.

Naleśniki bez mąki

Dietę keto lubią osoby o aktywnym trybie życia i często bywające na siłowni. Jednak jest wśród nas wiele osób, które wiedzą, że powinny unikać glutenu . Są też osoby, które po prostu starają się unikać mąki i jeść produkty oparte o większą ilość białka.

Jak zaś wiadomo, jednym z najlepszych źródeł białka są jajka . Dlatego warto jeść je pod wieloma postaciami. Można też jeść je jako takie naleśniki bez mąki .

naleśniki na kupce
fot. Canva
Zawsze dodaję to do placków z cukinii. Nie piją tłuszczu i są bardziej chrupiące

Naleśniki keto

Można powiedzieć, że takie naleśniki to po prostu inna forma podania smażonych jajek. Jednak można przygotowywać je w typowych zestawieniach, na słodko albo na słono . Zawinięte w rulonik z powidłami i śmietaną będą doskonałą przekąską – bez węglowodanów.

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 białka jajek
  • 2 łyżki żelatyny
  • Szczypta soli
  • Masło klarowane do smażenia

Przygotowanie keto naleśników

Jajka razem z dodatkowymi białkami wybijamy do wysokiego naczynia . W odrobinie wody rozprowadzamy żelatynę. Kiedy napęcznieje, dodajemy ją do jajek. Ubijamy.

Naleśniki smażymy na patelni lekko natłuszczonej małą ilością masła klarowanego. Są gotowe do przewrócenia, kiedy ciasto zacznie odstawać na brzegach . Podajemy je tak samo jak zwykłe naleśniki.

Wypróbuj też przepisy na sos ze świeżych pomidorów i surówkę z buraczków według siostry Anastazji .

naleśniki z owocami
fot. Canva
Sprawdził, jak jedzą pacjenci na stołówce na pogotowiu. Przekroił gołąbka i wiedział już wszystko
Wrzuć pomidory na patelnię i rozgnieć. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy