Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do buraczków. Jej surówka jest pełna witamin
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 31.07.2024 07:05

Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do buraczków. Jej surówka jest pełna witamin

surówka
Fot. East News/@ARTUR BARBAROWSKI ; Canva/@ildipapp

Sprawdź, co dodawać do buraczków, aby były jeszcze zdrowsze. Siostra Anastazja dodaje go zawsze. W jej wykonaniu smakują jeszcze lepiej.

Surówka idealna

Siostra Anastazja to niekwestionowany autorytet kulinarny. Jej przepisy cieszą się ogromną popularnością. A smak tych dań podbija nie tylko żołądki, ale i serca wielu internautów. Nie przecieraj oczu ze zdumienia. Siostra Anastazja pomimo 73 lat swoje przepisy publikuje na stronie internetowej. Więcej jej pomysłów można odnaleźć także w napisanych przez nią książkach kucharskich. 

Tym razem postanowiłem, przyjrzeć się, stworzonym przez siostrę przepisom dodatków do dań głównych. Mojej uwadze nie uszła jej propozycja na tę surówkę. Kiedy zobaczyłem, co siostra tam dodaje, stwierdziłem, że muszę się tym z tobą podzielić. Pasuje do każdego dania, a jej smak jest rewelacyjny. 

buraki.jpg
Fot. Canva/@nadiasphoto
Dlaczego kucharze wlewają ocet do rosołu? Odpowiedź zaskoczy niemal każdego

Tajemniczy składnik siostry Anastazji

Smak buraczków znamy wszyscy i prawdopodobnie nie ma osoby, która by ich nie kochała. Pasują zarówno jako dodatek do dań głównych, ale też, jak wiesz, można zrobić z nich pyszną zupę buraczkową. 

Siostra Anastazja zaskakuje, ponieważ do tego znanego warzywa dodaje… kiszoną kapustę. Ten składnik dodaje nie tylko potrzebną w okresie zimowym witaminę C, ale też zupełnie odmienny smak. Oprócz buraczków i kiszonej kapusty przygotuj pozostałe składniki z listy znajdującej się poniżej.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 4 buraki czerwone
  • 2 cebule
  • 10 g kminku
  • pęczek szczypiorku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić surówkę z buraczków?

Przygotowanie surówki rozpocznij od posiekania kiszonej kapusty. Następnie obierz buraki i ugotuj je. Kiedy będą miękkie, zetrzyj na grubych oczkach tarki. Szczypior umyj, a następnie posiekaj. Cebule obierz i pokrój na drobną kostkę

Pokrojone składniki przełóż do miski. Wlej oliwę. Dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Całość dokładnie wymieszaj. Twoja zdrowa surówka według przepisu siostry Anastazji gotowa. Podawaj z pysznym drugim daniem. Sprawdź, która kiszona kapusta jest najlepsza  oraz co zrobić na błyskawiczny obiad.

kiszona kapusta.jpg
Fot. Canva/@feri1