Smakosze.pl Przepisy Najlepsze pierogi z jagodami cioci Józi. Domowy smak za każdym razem
canva/TVK888

Najlepsze pierogi z jagodami cioci Józi. Domowy smak za każdym razem

2 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was na najlepsze pierogi z jagodami cioci Józi. Za każdym razem mają domowy smak, bez zbędnych ulepszeń. Przygotujesz je szybko i prosto. Będą idealne na wakacyjny obiad, a nawet na kolację. Zachwycą się nimi dorośli i dzieci. Poznaj sprawdzoną recepturę.

Kochamy pierogi pod każdą postacią i z różnymi farszami. Jednak te z owocowym nadzieniem najbardziej kojarzą się z latem. Do ich nadzienia używa się bowiem truskawek, wiśni czy jagód, a więc typowych, sezonowych owoców.

Dziś przedstawimy wam łatwy przepis cioci Józi na pierogi z jagodami. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników i właśnie w prostocie tkwi ich siła i doskonały smak. To są wyborne, domowe pierogi.

Przepis cioci Józi na pierogi z jagodami

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 1 jajko

  • sól

  • 1 łyżka oleju

  • ok. szklanka gorącej wody

  • ok. 30 dag jagód

  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie pierogów z jagodami

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej jajko, szczyptę soli i olej. Wlewając gorącą wodę, mieszaj składniki, aż wstępnie się połączą.

Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj je miseczką, odstaw na 15 minut.

Jagody przebierz, opłucz, osącz, wymieszaj z cukrem. Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrawaj z niego krążki.

Na każdym krążku ciasta połóż trochę owoców, dokładnie zlep brzegi ciasta. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. minutę, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Wskazówki:

  • Gotowe pierogi podawaj ze śmietaną i cukrem lub możesz je polać stopionym masłem i posypać pokruszonym twarogiem.

  • Do środka pierogów możesz też włożyć trochę twarogu. Wcześniej rozmieszaj go z niewielką ilością śmietany i cukru.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem , a także na pierogi z rabarbarem .

pierogi z jagodami
canva/Adam88xx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pinezka

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy