Smakosze.pl
pierogi z owocami

canva/Tanya145

Pyszne pierogi z rabarbarem. Wspaniała propozycja na wiosenny obiad

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy dla was wspaniałą propozycję na wiosenny obiad. Są nią pyszne i orzeźwiające pierogi z rabarbarem. Przygotujcie je raz, a zachwycicie się ich smakiem i szybko wrócicie do tego przepisu. Zróbcie je jak najszybciej, bo teraz rabarbar jest najsmaczniejszy.

Pierogi z owocami niektórzy widzieliby raczej na podwieczorek, ale wiele osób o tej porze roku ma ochotę na lekki obiad. Najlepiej bez dodatku mięsa, za to z wykorzystaniem wiosennych przysmaków.

Postne kotlety z kaszy

Postne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu - Tani i prosty obiad. W sam raz na piątek

CZYTAJ DALEJ

Jednym z takich wiosennych rarytasów jest rabarbar. Zwykle gotujemy z jego dodatkiem kompot lub pieczemy ciasta, jednak bardzo dobrze nadaje się też na pierogi. Jeśli chcecie nieco złagodzić smak rabarbaru i sprawić, by farsz miał intensywniejszy, czerwony kolor, połączcie go z truskawkami.

Przepis na pierogi z rabarbarem

Składniki:

  • ok. 30 dag rabarbaru

  • 2 łyżki masła

  • 1-2 łyżki miodu

  • ok. 30 dag mąki

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki gorącej wody

  • sól

Przygotowanie pierogów

Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na małe kawałki. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wsyp rabarbar, przesmaż go, mieszając. Dodaj miód do smaku, jeszcze chwilę podduś. Przestudź.

Pozostałe masło rozpuść, przestudź. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej masło, jajko i dużą szczyptę soli. Dolewaj stopniowo wodę i mieszaj składniki, aż wstępnie się połączą.

Potem zagnieć ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, pozostaw na 15 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrój z niego krążki.

Krążki ciasta nadziewaj przygotowanym farszem, dokładnie zlep brzegi. W garnku zagotuj duża ilość wody, posól ją. Wrzuć pierogi i gotuj je 2-3 minuty, licząc od momentu ich na powierzchnię wody.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową, podawaj np. ze śmietaną i miodem albo polane stopionym masłem.

Po inne przepisy na pyszne pierogi zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na pierogi nadziewane szczawiem, a także na pierogi z kaszą gryczaną.

rabarbar

rabarbar

Źródło zdjęcia: canva/CCat82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzdrowokolorowo

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >