Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne pierogi z rabarbarem. Wspaniała propozycja na wiosenny obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.05.2022 15:51

Pyszne pierogi z rabarbarem. Wspaniała propozycja na wiosenny obiad

pierogi z owocami
canva/Tanya145

Mamy dla was wspaniałą propozycję na wiosenny obiad. Są nią pyszne i orzeźwiające pierogi z rabarbarem. Przygotujcie je raz, a zachwycicie się ich smakiem i szybko wrócicie do tego przepisu. Zróbcie je jak najszybciej, bo teraz rabarbar jest najsmaczniejszy.

Pierogi z owocami niektórzy widzieliby raczej na podwieczorek, ale wiele osób o tej porze roku ma ochotę na lekki obiad. Najlepiej bez dodatku mięsa, za to z wykorzystaniem wiosennych przysmaków.

Jednym z takich wiosennych rarytasów jest rabarbar. Zwykle gotujemy z jego dodatkiem kompot lub pieczemy ciasta, jednak bardzo dobrze nadaje się też na pierogi. Jeśli chcecie nieco złagodzić smak rabarbaru i sprawić, by farsz miał intensywniejszy, czerwony kolor, połączcie go z truskawkami.

Przepis na pierogi z rabarbarem

Składniki:

  • ok. 30 dag rabarbaru

  • 2 łyżki masła

  • 1-2 łyżki miodu

  • ok. 30 dag mąki

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki gorącej wody

  • sól

Przygotowanie pierogów

Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na małe kawałki. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wsyp rabarbar, przesmaż go, mieszając. Dodaj miód do smaku, jeszcze chwilę podduś. Przestudź.

Pozostałe masło rozpuść, przestudź. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj do niej masło, jajko i dużą szczyptę soli. Dolewaj stopniowo wodę i mieszaj składniki, aż wstępnie się połączą.

Potem zagnieć ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, pozostaw na 15 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrój z niego krążki.

Krążki ciasta nadziewaj przygotowanym farszem, dokładnie zlep brzegi. W garnku zagotuj duża ilość wody, posól ją. Wrzuć pierogi i gotuj je 2-3 minuty, licząc od momentu ich na powierzchnię wody.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową, podawaj np. ze śmietaną i miodem albo polane stopionym masłem.

Po inne przepisy na pyszne pierogi zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na pierogi nadziewane szczawiem, a także na pierogi z kaszą gryczaną.

rabarbar
rabarbar

Źródło zdjęcia: canva/CCat82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzdrowokolorowo