Najlepszy przepis na aromatyczny krem z dyni
Chyba nie ma bardziej jesiennej zupy niż krem z dyni. Aromatyczna rozgrzewająca potrawa idealnie sprawdzi się na coraz chłodniejsze dni. Jej smak idealnie podkręci uwielbiana przyprawa curry. Podajemy przepis na pyszną sezonową zupę.
Wielkimi krokami kończy się lato i zbliża jesień. O tej porze roku warto korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Doskonałym pomysłem na obiad jest aromatyczna zupa krem z dyni. Poniżej zdradzamy, jak ją zrobić.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Aromatyczny krem z dyni z curry - podajemy najlepszy przepis
Składniki:
-
2 kg dyni
-
2 marchewki
-
5 ząbków czosnku
-
1 łyżeczka imbiru w proszku
-
1 pęczek natki pietruszki
-
2 płaskie łyżki oliwy
-
pieprz i sól do smaku
-
1 łyżeczka curry
-
1 łyżeczka kurkumy
Dodatek:
-
domowe grzanki (przepis znajdziecie tutaj )
Sposób wykonania:
Umyj, obierz i pokrój dynię oraz marchewkę. Wymieszaj je razem z łyżką oliwy oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i rozłóż na pokrojone warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do miękkości.
Upieczoną dynię i marchewkę przełóż do garnka, zalej 2 litrami wrzątku i gotuj przez około 20 minut. Na koniec zmiksuj warzywa blenderem na krem, dopraw imbirem, kurkumą, curry oraz solą i pieprzem. Zupę krem podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym i odrobiną oliwy. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na rozgrzewające zupy m.in. z cebuli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: winiary