Smakosze.pl
Ciasto malinowe

canva/margouillatphotos, Getty Images

Cudowne owocowe ciasto bez pieczenia

29 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia może uratować niejeden obiad przed totalną porażką. Gdy główny deser z jakiegoś powodu się nie udał, poniższa receptura przychodzi z pomocą. Nie potrzeba nawet piekarnika, aby móc zrobić to ciasto malinowe.

Ciasto bez pieczenia jest również doskonałym sposobem na wprowadzenie swojej pociechy do świata gotowania słodkości. Domowe ciasta są w końcu znacznie zdrowsze od sklepowych słodyczy.

Smak tego deseru reguluje się za pomocą ilości cukru wsypanego do kremów. Maliny same w sobie są odrobinę kwaśne, a więc warto sprawdzić ich słodkość przed dodaniem do reszty składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto malinowe bez pieczenia

Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.

Składniki:
Spód:

  • 150g herbatników

  • 60g masła

Warstwa malinowa:

  • 700g malin

  • 8 łyżek cukru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 galaretka malinowa

  • 200g śmietany 30- 36%

Warstwa jogurtowa:

  • 400g jogurtu waniliowego

  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Herbatniki pokrusz i połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż formę do pieczenia papierem i rozsyp na niej ciasteczka. Ugnieć je na dnie i wstaw do lodówki.

Projekt bez tytułu - 2021-08-29T183448.021

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

CZYTAJ DALEJ

Maliny wrzuć wraz z cukrem do garnka. Zagotuj i zmiksuj blenderem na gładką masę. Przeciśnij masę przez sitko, aby pozbyć się pestek. Jedną szklankę musu wrzuć do garnka i zagotuj. Resztę połącz z budyniem w proszku.

Do malin wrzuć masę budyniową i gotuj, aż całość zgęstnieje. Dodaj do niego galaretkę i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ubitą na sztywno śmietanę połącz z masą malinową. Wyłóż ją na ciasteczka. Żelatynę namocz w wodzie, dodaj jogurt i zagotuj. Wylej jasną masę na malinową i wstaw do lodówki.

Ciasto

Źródło: canva/Cherrymocha, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: domowe-wypieki.pl

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >