Najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja
Przedstawiamy wam najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad jego wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja. Jej łakoć składa się z biszkoptu, kremu budyniowego i masy truskawkowej. Łączy więc w sobie trzy warstwy, które różnią się smakiem, kolorem i konsystencją, ale doskonale ze sobą współgrają.
Truskawki są owocami, które świetnie smakują jedzone bezpośrednio, ale też doskonale nadają się do ciast i deserów. Wykorzystajcie więc kończący się na nie sezon i przygotujcie wyborne i niepowtarzalne ciasto z truskawkami.
Przepis na to wyśmienite ciasto z truskawkami zdradziła nam sama siostra Anastazja. Słynie ona z ze swoich kulinarnych zdolności i z niezawodnych przepisów. Przyrządzone przez nią potrawy i ciasta zawsze wszystkim smakują, choć często wymagają nieco czasu na przygotowanie.
Przepis siostry Anastazji na ciasto z truskawkami
Składniki:
na biszkopt:
-
5 jajek
-
1 szklanka cukru drobnego
-
1 cukier wanilinowy
-
2 łyżki oleju
-
1 szklanka pszennej mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę budyniową:
-
1/2 l mleka
-
2 opakowania budyniu śmietankowego
-
3 łyżki cukru
-
1 cukier wanilinowy
-
25 dag masła
na masę truskawkową:
-
75 dag truskawek
-
2 galaretki o smaku truskawkowym
Przygotowanie ciasta z truskawkami
Na ciasto żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i dalej ubijaj, dodając do nich po trochu cukier i cukier wanilinowy. Połącz je z żółtkami i olejem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia wprost do masy żółtkowej. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
Ciasto przełóż do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je ok. 30 minut w 180 st. C.
Na masę budyniową odlej pół szklanki mleka i rozmieszaj w niej proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlej do niego rozmieszany proszek budyniowy, wymieszaj i mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go.
Miękkie masło zmiksuj na puch. Dalej miksuj, dodając do niego łyżkami zimny budyń. Krem budyniowy wyłóż na wystudzony biszkopt, wyrównaj.
Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj, zblenduj na gładką masę. Przelej je do rondelka, podgrzej. Do gorących truskawek wsyp galaretki w proszku i mieszaj je do rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia.
Tężejącą galaretkę truskawkową wyłóż na masę budyniową. Ciasto przykryj, wstaw do lodówki, by galaretka stężała i warstwy się poprzenikały.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy siostry Anastazji. Sprawdź, jak zrobić ciasto z jabłkami według jej przepisu , a także poznaj przepis na kruche drożdżowe rogaliki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Anastazja pokazała przepis na puszysty biszkopt. 6 składników, zero udziwnień
-
Wyborne kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Nowa wersja klasyki
-
Kuroń zdradził przepis na niezapomnianą zupę z botwinki. Najlepszy, wyjątkowy smak sezonu
Źródło: smakinatalerzu