Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja
siostra Anastazja, ciasto truskawkowe

Najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja

11 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przedstawiamy wam najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Nad jego wybornym smakiem czuwała sama siostra Anastazja. Jej łakoć składa się z biszkoptu, kremu budyniowego i masy truskawkowej. Łączy więc w sobie trzy warstwy, które różnią się smakiem, kolorem i konsystencją, ale doskonale ze sobą współgrają.

Truskawki są owocami, które świetnie smakują jedzone bezpośrednio, ale też doskonale nadają się do ciast i deserów. Wykorzystajcie więc kończący się na nie sezon i przygotujcie wyborne i niepowtarzalne ciasto z truskawkami.

Przepis na to wyśmienite ciasto z truskawkami zdradziła nam sama siostra Anastazja. Słynie ona z ze swoich kulinarnych zdolności i z niezawodnych przepisów. Przyrządzone przez nią potrawy i ciasta zawsze wszystkim smakują, choć często wymagają nieco czasu na przygotowanie.

Przepis siostry Anastazji na ciasto z truskawkami

Składniki:

na biszkopt:

  • 5 jajek

  • 1 szklanka cukru drobnego

  • 1 cukier wanilinowy

  • 2 łyżki oleju

  • 1 szklanka pszennej mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę budyniową:

  • 1/2 l mleka

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

  • 3 łyżki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 25 dag masła

na masę truskawkową:

  • 75 dag truskawek

  • 2 galaretki o smaku truskawkowym

Przygotowanie ciasta z truskawkami

Na ciasto żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę i dalej ubijaj, dodając do nich po trochu cukier i cukier wanilinowy. Połącz je z żółtkami i olejem.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia wprost do masy żółtkowej. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką.

Ciasto przełóż do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je ok. 30 minut w 180 st. C.

Na masę budyniową odlej pół szklanki mleka i rozmieszaj w niej proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlej do niego rozmieszany proszek budyniowy, wymieszaj i mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go.

Miękkie masło zmiksuj na puch. Dalej miksuj, dodając do niego łyżkami zimny budyń. Krem budyniowy wyłóż na wystudzony biszkopt, wyrównaj.

Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj, zblenduj na gładką masę. Przelej je do rondelka, podgrzej. Do gorących truskawek wsyp galaretki w proszku i mieszaj je do rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia.

Tężejącą galaretkę truskawkową wyłóż na masę budyniową. Ciasto przykryj, wstaw do lodówki, by galaretka stężała i warstwy się poprzenikały.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy siostry Anastazji. Sprawdź, jak zrobić ciasto z jabłkami według jej przepisu , a także poznaj przepis na kruche drożdżowe rogaliki .

truskawki
canva/Анна Романченко z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy