Najlepszy przepis na domowe frytki
Frytki są prawdopodobnie najczęściej wybieranym dodatkiem z ziemniaków. Szczególnie dużą miłością darzą je dzieci, które zwykłych ugotowanych ziemniaków często nie chcą nawet tknąć. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować je w lekki i łatwy sposób.
Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone kartofle są oczywiście doskonałe, jednak ich walory żywieniowe można uznać za wątpliwe. Ogromna ilość kalorii z oleju oraz mnóstwo soli sprawiają, że organizm nawet po jednej porcji ma mnóstwo pracy podczas trawienia.
Domowe frytki z piekarnika
Dzięki zastosowaniu zupełnie innej metody obróbki termicznej, można znacznie ograniczyć ilość pustych kalorii, które spożywamy. Choć do wersji z piekarnika również trzeba użyć odrobiny tłuszczu, można z łatwością kontrolować jego ilość. Robiąc frytki samodzielnie, wiemy, co znajduje się w ich składzie.
Aby umilić sobie chrupanie, warto posypać je po zakończeniu pieczenia ulubionymi przyprawami. Doskonale wręcz sprawdza się w tym przypadku wędzona słodka papryka, czosnek granulowany, oregano czy zwykła słodka papryka w proszku . Przyprawy należy dodać pod koniec, gdyż w innym wypadku mogą spalić się w trakcie pieczenia.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Morela i Wiśnia.
Źródło: momikim, Getty Images
Przepis na domowe frytki
Składniki:
-
2 kilogramy ziemniaków
-
olej
-
sól
-
wybrane z powyższych przyprawy
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków z pozostałości ziemi i kurzu. W międzyczasie rozgrzej piekarnik, aby nie marnować później czasu na czekanie . Ustaw urządzenia na 200 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Obierz kartofle ze skórki.
Przed krojeniem ziemniaków, dobrze naostrz nóż - wbrew pozorom ostrym ostrzem znacznie trudniej się zaciąć. Pokrój ziemniaki w paski o równej wielkości. W zależności od twoich preferencji możesz pokroić je grubo lub cienko. Po pokrojeniu polej je odrobiną oleju.
Na blaszce do pieczenia połóż pergamin do pieczenia i rozsyp na nim frytki. Wstaw je do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu przesyp je do miski, posyp solą i przyprawami, gdy są jeszcze ciepłe i podawaj. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: lawendowy-dom.com.pl