Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na domowe frytki
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Morela i Wiśnia

Najlepszy przepis na domowe frytki

21 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Frytki są prawdopodobnie najczęściej wybieranym dodatkiem z ziemniaków. Szczególnie dużą miłością darzą je dzieci, które zwykłych ugotowanych ziemniaków często nie chcą nawet tknąć. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować je w lekki i łatwy sposób.

Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone kartofle są oczywiście doskonałe, jednak ich walory żywieniowe można uznać za wątpliwe. Ogromna ilość kalorii z oleju oraz mnóstwo soli sprawiają, że organizm nawet po jednej porcji ma mnóstwo pracy podczas trawienia.

Domowe frytki z piekarnika

Dzięki zastosowaniu zupełnie innej metody obróbki termicznej, można znacznie ograniczyć ilość pustych kalorii, które spożywamy. Choć do wersji z piekarnika również trzeba użyć odrobiny tłuszczu, można z łatwością kontrolować jego ilość. Robiąc frytki samodzielnie, wiemy, co znajduje się w ich składzie.

Aby umilić sobie chrupanie, warto posypać je po zakończeniu pieczenia ulubionymi przyprawami. Doskonale wręcz sprawdza się w tym przypadku wędzona słodka papryka, czosnek granulowany, oregano czy zwykła słodka papryka w proszku . Przyprawy należy dodać pod koniec, gdyż w innym wypadku mogą spalić się w trakcie pieczenia.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Morela i Wiśnia.

Źródło: momikim, Getty Images

Przepis na domowe frytki

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków

  • olej

  • sól

  • wybrane z powyższych przyprawy

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków z pozostałości ziemi i kurzu. W międzyczasie rozgrzej piekarnik, aby nie marnować później czasu na czekanie . Ustaw urządzenia na 200 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Obierz kartofle ze skórki.

Przed krojeniem ziemniaków, dobrze naostrz nóż - wbrew pozorom ostrym ostrzem znacznie trudniej się zaciąć. Pokrój ziemniaki w paski o równej wielkości. W zależności od twoich preferencji możesz pokroić je grubo lub cienko. Po pokrojeniu polej je odrobiną oleju.

Na blaszce do pieczenia połóż pergamin do pieczenia i rozsyp na nim frytki. Wstaw je do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu przesyp je do miski, posyp solą i przyprawami, gdy są jeszcze ciepłe i podawaj. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lawendowy-dom.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy