Smakosze.pl
Grzyby, na które lepiej uważać

Flickr / Jason Hollinger

Na jakie grzyby należy teraz szczególnie uważać?

21 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Grzyby są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W lasach możemy natknąć się na rozmaite gatunki. Część z nich wygląda dosyć niepokojąco. Przykładem jest piestrzenica kasztanowata. Zjedzenie takich grzybów może zakończyć się nawet śmiercią.

Bez wątpienia leśne grzyby zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjały z ich dodatkiem. Wiosną w lasach pojawiają się pierwsze grzyby. Te widoczne na powyższym zdjęciu z pewnością nie powinny znaleźć się w naszym koszyku.

Niebezpieczne grzyby w polskich lasach

Nie da się ukryć, że grzyby często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do rozmaitych potraw, które niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ostatnio wspominaliśmy o grzybach, które swoim wyglądem przypominają kalafiora

Wiosną w lasach można napotkać na różne grzyby. Jednym z gatunków są smardze. Nie są one trujące, jednak bardzo łatwo pomylić je z grzybami, które stwarzają spore zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Mowa o piestrzenicy kasztanowatej. 

Piestrzenica kasztanowata pojawia się w polskich lasach już od marca. Swoim wyglądem przypomina wspomniane powyżej smardze. Jednak podstawową różnicą jest to, że w ich wnętrzu skrywają się substancje trujące dla człowieka.

Grzyb ten zawiera gyromitrynę, która w organizmie człowieka metabolizuje do monometylohydrazyny, która występuje w paliwie rakietowym, więc ja nie wiem, czy chciałbym jeść coś, co mogę znaleźć w rakiecie jako jej paliwo — wyjaśnił Zdobysław Czarnowski z Lasów Państwowych, przytaczany przez portal Medonet.

(Wikipedia / Kruczy89 / CC BY-SA 3.0)

Trujące grzyby mogą nam poważnie zaszkodzić

Grzyby, takie jak piestrzenica kasztanowata, mogą doprowadzić do poważnych problemów z układem pokarmowym. Oprócz tego negatywnie wpływają na wątrobę, śledzionę, nerki oraz wzrok. W najgorszych przypadkach zatrucia może dojść nawet do zgonu.

Piestrzenica kasztanowata charakteryzuje się pomarszczonym brązowym kapeluszem, który trochę przypomina orzechy włoskie. Oprócz tego cechuje się przyjemnym zapachem, który zachęca do konsumpcji. Jednak lepiej po prostu ich unikać.

W polskich lasach możemy natknąć się na różne trujące grzyby. Zalicza się do nich między innymi muchomory i borowiki szatańskie. Niestety, niebezpieczeństw jest o wiele więcej. Jakie gatunki powinniśmy omijać szerokim łukiem?

  • borowik szatański

  • tęgoskór pospolity

  • mleczaj wełnianka

  • maślanka wiązkowa

  • muchomor czerwony

  • muchomor sromotnikowy

  • muchomor wiosenny

  • muchomor jadowity

  • lisówka pomarańczowa

  • olszówka

  • wieruszka zatokowa

  • zasłonak rudy

Podczas grzybobrania najlepiej zbierać wyłącznie te grzyby, które są nam dobrze znane. Warto również zapoznać się z apelem GIS-u, który został opublikowany na rządowej stronie. Dzięki niemu wyprawa na grzyby będzie znacznie bezpieczniejsza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Medonet; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >
Namoczone czereśnie w wodzie

Porady

Jak pozbyć się robaków z czereśni?

Czytaj więcej >
Jak najlepiej pociąć kiełbasę?

Porady

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Czytaj więcej >
Gęsta grochówka

Porady

Prosty trick na gęstą grochówkę, wychodzi za każdym razem

Czytaj więcej >
Ogórki małosolne i kwestia soli

Porady

Ile soli dodać do ogórków małosolnych ?

Czytaj więcej >
Rosół bez kwaśnego posmaku

Porady

Dlaczego rosół staje się kwaśny?

Czytaj więcej >