Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na kultowego Coleslawa - hitową surówkę z KFC
canva/TheMalni

Najlepszy przepis na kultowego Coleslawa - hitową surówkę z KFC

8 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Robisz obiad, ale nie wiesz jaką surówkę do niego podać? Do większości dań doskonale będzie pasować sałatka Coleslaw. Dziś podamy ci najlepszy przepis na kultowego Coleslawa. Ta hitowa surówka z KFC jest tym, co z pewnością warto przenieść na domowy grunt.

W sezonie jesienno-zimowym nie mamy pod ręką tylu świeżych warzyw, co latem. Jednak bez problemu możemy kupić białą kapustę, marchewkę i cebulę. Te podstawowe składniki sałatki Coleslaw nie są zbyt drogie, a poza tym zwykle mamy je w domowych zapasach. Są bowiem łatwe w przechowywaniu, bo nie psują się zbyt szybko.

Najlepszy przepis na kultowego Coleslawa — hitową surówkę z KFC

Składniki:

  • 1/3 główki białej kapusty

  • 1 marchewka

  • pół cebuli

  • sól, pieprz

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka śmietany

  • koperek

Przygotowanie sałatki Coleslaw

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Pokrój w grube plastry, a potem drobno poszatkuj, krojąc w cienkie paseczki.

Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę dodaj do kapusty, wymieszaj, oprósz solą i pieprzem.

Majonez rozmieszaj ze śmietaną, miodem i sokiem z cytryny. Sosem polej przygotowaną sałatkę, posyp ją posiekanym koperkiem, całość wymieszaj.

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby sos był nieco rzadszy, rozmieszaj go z łyżką przegotowanej, letniej wody.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na zdrowe surówki. Sprawdź, jak przygotować kwaśną surówkę z dwóch rodzajów kapusty , a także jak zrobić surówkę z pietruszki i marchewki .

marchewka
marchewka

Źródło zdjęcia: canva/tamayalper

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy