Ekspresowa, kwaśna surówka z dwóch rodzajów kapusty
Szukasz nietuzinkowego pomysłu na dodatek do kotleta schabowego i ziemniaków? Wybierzcie surówkę krymską. Przyrządzany z dwóch rodzajów kapusty specjał przygotujecie w chwilę, a z pewnością skradnie niejedno serce. Skuście się koniecznie na ten pełen kontrastów warzywny miks.
Klasyczna surówka krymska łączy w sobie nieco goryczkowe nuty kapusty białej z lekkością dobrej pekińskiej. Kompozycję smaków wieńczą por i natka pietruszki. Niektórzy dodają tu jeszcze chrupiącego ogórka, który idealnie wpasowuje się w to ostro-slodkie towarzystwo. To miła odmiana od colesława czy marchewki z jabłkiem.
Przepis na wyjątkowo smaczną surówkę krymską
Składniki:
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1/4 dużej główki białej kapusty
biała część niedużego pora
1/2 pęczka natki pietruszki
1/4 cebuli
2 ogórki konserwowe
4 łyżki ulubionego majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapusty szatkujemy. Pora kroimy w półplasterki, a natkę pietruszki pozbawiamy większych gałązek i siekamy. Warzywa umieszczamy w dużej misce i mieszamy.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebule obieramy i rozdrabniamy w piórka. W miseczce łączymy majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy, a następnie dodajemy cebulę i ogórki konserwowe.
Składniki ponownie mieszamy, a gotowy sos przenosimy do miski z warzywami. Łączymy i od razu podajemy. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli chcecie, by surówka była lżejsza, zastąpcie majonez dowolnym gęstym jogurtem. Doskonale sprawdzi się grecki oraz roślinny sojowy.
Przygotowując ten dodatek w wersji wegańskiej, sięgnijcie po majonez przygotowany z wody po ciecierzycy, czyli aquafaby. Jego smak dobrze skomponuje się z nutami kapusty i ogórków.
Źródło zdjęcia: canva/moxumbic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisyjoli