Najlepszy przepis na marmurkowy sernik. Kilka chwil i gotowe
Mało który smakosz oprze się pysznemu sernikowi. Jeżeli ciasto przygotujemy na czekoladowym spodzie, będzie jeszcze lepszy. Koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marmurkowy brownie. Zachwyci was wyglądem i delikatnością.
Po pysznych przepisach na sernik Izaura i kultowy czarno-biały specjał od siostry Anieli przyszedł czas na kolejną pyszną recepturę łączącą to, co w sernikach i czekoladzie najlepsze. Spód brownie doskonale komponuje się z delikatną masą serową upstrzoną kleksami czekolady i z pewnością skusi każdego.
Przepis na wyjątkowo smaczny sernik marmurkowy
Składniki na spód brownie:
-
40 g gorzkiej czekolady
-
50 g masła
-
50 g mąki pszennej
-
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
-
1 duże jajo
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na masę serową:
-
3 jaja
-
500 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
-
250 g serka mascarpone
-
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
-
120 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie spodu:
Do garnka wkładamy masło i połamaną czekoladę. Rozpuszczamy je , podgrzewając na małej mocy palnika i mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki się połączą, wyłączamy grzanie i odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy ekstrakt i dalej miksujemy. Następnie powoli wlewamy lekko przestudzoną czekoladę. Łączymy ze sobą składniki i wsypujemy przesianą przez sito mąkę.
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę i wyrównujemy jej powierzchnię. Pieczemy przez 12 – 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika na czas przygotowania sera.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika:
Zmieniamy nastawę piekarnika na 150 stopni Celsjusza. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki poza roztopioną czekoladą. Miksujemy je , aż powstanie gładka masa. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki.
Ser łączymy z przestudzoną czekoladą. Na upieczony spód przelewamy białą masę serową. Łyżką wykładamy na nią masę czekoladową, tworząc kleksy.
Płaską szpatułką delikatnie przemieszczamy czekoladową polewę tak, aby uzyskać efekt marmurka. Sernik pieczemy około godziny w kąpieli wodnej. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/martinturzak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojewypieki