Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na marmurkowy sernik. Kilka chwil i gotowe
canva/mg7

Najlepszy przepis na marmurkowy sernik. Kilka chwil i gotowe

4 marca 2022

Mało który smakosz oprze się pysznemu sernikowi. Jeżeli ciasto przygotujemy na czekoladowym spodzie, będzie jeszcze lepszy. Koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marmurkowy brownie. Zachwyci was wyglądem i delikatnością.

Po pysznych przepisach na sernik Izaura i kultowy czarno-biały specjał od siostry Anieli przyszedł czas na kolejną pyszną recepturę łączącą to, co w sernikach i czekoladzie najlepsze. Spód brownie doskonale komponuje się z delikatną masą serową upstrzoną kleksami czekolady i z pewnością skusi każdego.

Przepis na wyjątkowo smaczny sernik marmurkowy

Składniki na spód brownie:

  • 40 g gorzkiej czekolady

  • 50 g masła

  • 50 g mąki pszennej

  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 duże jajo

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na masę serową:

  • 3 jaja

  • 500 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

  • 120 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie spodu:

Do garnka wkładamy masło i połamaną czekoladę. Rozpuszczamy je , podgrzewając na małej mocy palnika i mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki się połączą, wyłączamy grzanie i odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy ekstrakt i dalej miksujemy. Następnie powoli wlewamy lekko przestudzoną czekoladę. Łączymy ze sobą składniki i wsypujemy przesianą przez sito mąkę.

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę i wyrównujemy jej powierzchnię. Pieczemy przez 12 – 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika na czas przygotowania sera.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika:

Zmieniamy nastawę piekarnika na 150 stopni Celsjusza. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki poza roztopioną czekoladą. Miksujemy je , aż powstanie gładka masa. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki.

Ser łączymy z przestudzoną czekoladą. Na upieczony spód przelewamy białą masę serową. Łyżką wykładamy na nią masę czekoladową, tworząc kleksy.

Płaską szpatułką delikatnie przemieszczamy czekoladową polewę tak, aby uzyskać efekt marmurka. Sernik pieczemy około godziny w kąpieli wodnej. Smacznego.

Sernik marmurkowy jest pyszny
Sernik marmurkowy jest pyszny

Źródło zdjęcia: canva/martinturzak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy