Niemal legendarny czarno-biały sernik siostry Anieli - zdradzamy przepis
Mało kto jest w stanie oprzeć się smacznemu sernikowi. Przyrządzony według receptury siostry Anieli specjał posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Delikatne czekoladowe ciasto w połączeniu z puszystą i aromatyczną masą serową skusi nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Dzieliliśmy się z wami przepisami na sernik od siostry Anastazji czy Ewy Wachowicz. Tym razem wracamy z niezawodną recepturą siostry Anieli. Jeżeli chcecie spróbować, jak pysznie smakuje waniliowy ser i czekoladowe ciasto kruche, ten przepis będzie dla was idealny.
Przepis na wyborny sernik siostry Anieli
Składniki na ciasto:
200 g masła
3 żółtka
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
1,5 kg białego sera
200 g masła
1 szklanka cukru
7 jaj
2 budynie śmietankowe
aromat cytrynowy i pomarańczowy
rodzynki lub inne bakalie
Przygotowanie masy serowej:
Twaróg mielimy w maszynce, najlepiej dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami i dodajemy ser. Masę dokładnie mieszamy.
Łączymy ją z aromatami oraz budyniowym proszkiem. Dodajemy bakalie, jeśli ich używamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy ją do masy serowej. Po wymieszaniu jest ona gotowa.
Przygotowanie ciasta:
Składniki łączymy i sprawnie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą układamy na posmarowanej tłuszczem tortownicy. Na jej wierzch wykładamy masę serową.
Ser przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Doskonale smakuje posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zycie.news